Počas spracovania výsledkov zaznamenali štatistici hekerský útok

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 08:53 • 2 min
Počas spracovania výsledkov zaznamenali štatistici hekerský útok

BRATISLAVA - Spracovanie výsledkov parlamentných volieb bolo komplikované a náročné a nezaobišlo sa bez spomalení. Uviedla to dnes predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová. Štatistici dokonca zaznamenali hekerský útok.

slovakia

left justify in out

Stalo sa to v čase od 22.50 h do 23.20 h. "Štatistický úrad má bezpečnostný projekt, v zmysle ktorého sme problém riešili a po 23.20 h nabehli štandardné pomery," priblížila Benkovičová s tým, že útok sa týkal komunikačnej infraštruktúry.

 

Spracovanie výsledkov volieb podľa šéfky štatistikov nebolo ohrozené a všetko prebehlo v zmysle noriem. Posledný volebný okrsok bol spracovaný o 11.49 h a posledný volebný obvod o 12.11 h. "Spracovanie výsledkov volieb nie sú preteky s časom. Spracovanie výsledkov volieb pre nás je predovšetkým úloha spracovať ich spoľahlivo," dodala Benkovičová.

 

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán dnes potvrdila predbežné výsledky sobotných (5. 3.) parlamentných volieb na Slovensku. Oficiálnym víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente.

 

Okrem nej bolo v boji o kreslá do Národnej rady SR úspešných ešte sedem strán. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel). Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.

 

 

Polícia počas volebného dňa zaznamenala celkovo 51 podnetov

 

Polícia v priebehu parlamentných volieb zaznamenala celkovo 51 podnetov. Z nich päť sa týkalo podozrenia z možného spáchania trestného činu. V dvoch prípadoch už polícia začala trestné stíhanie, v ďalších troch prípadoch prebiehajú ešte doplňovacie úkony. Na dnešnom brífingu to povedal viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel s tým, že parlamentné voľby 2016 mali v celku pokojný priebeh.

 

Polícia podľa jeho slov dokázala v drvivej väčšine objasniť 13 priestupkov, ktoré budú v pondelok (7.3.) postúpené na príslušné Okresné úrady. "Tridsaťtri prípadov tvorili rôzne podnety. Týkali sa viac-menej menej obavy zo strany občanov, že ide o nejakú aktivitu, ktorá by mohla voľby narušiť," skonštatoval Ábel.

 

Policajný viceprezident tvrdí, že k poklesu počtu rôznych podozrení z trestných činov volebnej korupcie prispelo zamedzenie manipulácie s volebnými lístkami, ktoré volič nepoužil. "Poznáme formy, ako sa takéto činy páchali v minulosti. Toto bolo maximálne minimalizované. Prispelo to k tomu, že sme sa s nejakou väčšou volebnou korupciou v porovnaní napríklad s komunálnymi voľbami 2014 nestretli," priblížil.

 

Pred dňom parlamentných volieb zaregistrovala polícia 20 rôznych podnetov, osem sa týkalo volebnej korupcie.

 

V ďalších prípadoch išlo podľa policajného viceprezidenta o ohováranie, poškodzovanie cudzej veci či iné možné trestné činy. "Tie sú z nášho pohľadu sprievodným negatívnym javom, ktorý sa vyskytuje pred voľbami," podotkol Ábel.

 

Na zabezpečení volieb sa podieľalo takmer 5000 policajtov. "Mimo tohto čísla boli v bežnom výkone služby ďalšie stovky policajtov. Celkom to číslo bolo 6826 policajtov," uviedol Ábel. Polícia zabezpečovala počas soboty (5.3.) pokojný priebeh parlamentných volieb, ochranu jednotlivých volebných komisií či dôležitých objektov, ako aj verejný poriadok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona