Počas sobotných protestov v Moskve bolo zadržaných 658 ľudí

NETKY.SK • 6 Máj 2018, 22:29 • 2 min
Počas sobotných protestov v Moskve bolo zadržaných 658 ľudí

MOSKVA - Rada pre ľudské práva a rozvoj občianskej spoločnosti (SPČ) pri kancelárii ruského prezidenta v nedeľu informovala, že počas sobotňajších protestov v Moskve bolo zadržaných 658 osôb.

slovakia

left justify in out

Všetci zadržiavaní sú obvinení z narušenia verejného poriadku, informovala agentúra TASS. Podľa informácií, ktoré má SPČ k dispozícii, polícia na slobodu prepustila už 80 percent zadržaných vrátane vodcu opozície Alexeja Navaľného. Na slobode sú od soboty večera aj všetky maloleté osoby. V policajnej väzbe je v Moskve ešte stále asi 100 ľudí.

 

SPČ uviedla, že viac ako polovica zo 658 zadržaných osôb sú Nemoskovčania. Väčšinu z nich polícia zadržala po tom, ako sa pokúšali zablokovať cesty v centre Moskvy alebo už po skončení nepovoleného zhromaždenia vyvolávali potýčky s políciou. 

 

Agentúra Interfax dodala, že člen SPČ Maxim Ševčenko v sobotu požiadal o zvolanie zasadnutia SPČ na tento štvrtok, pretože podľa jeho názoru treba prešetriť konanie ľudí v kozáckych uniformách vyzbrojených bičmi, ktorými bili účastníkov protestov. Ševčenko ich označil za polovojenské formácie, ktoré "majú krytie" na najvyšších miestach - údajne na moskovskej radnici.

 

Celkovo bolo počas sobotňajších protestov v celom Rusku zadržaných vyše 1600 ľudí. Pochody proti prezidentovi Putinovi a jeho inaugurácii na ďalšie šesťročné funkčné obdobie sa v sobotu konali v najmenej sto mestách Ruska. Niekde úrady tieto akcie nepovolili a práve tam došlo k zatýkaniu účastníkov. Agentúra Interfax informovala, že vedenie EÚ v sobotu odsúdilo reakciu ruských úradov na protestné akcie organizované ruskou opozíciou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies