Počas roka 2013 utieklo z KĽDR do Južnej Kórey 1500 ľudí

NETKY.SK • 13 Január 2014, 14:59 • 2 min
Počas roka 2013 utieklo z KĽDR do Južnej Kórey 1500 ľudí

SOUL - Počas roka 2013 utieklo zo Severnej do Južnej Kórey 1516 ľudí, čo je výrazne menej ako v období pred nástupom nového severokórejského vodcu Kima Čong-una v decembri 2011.

slovakia

left justify in out

Najnovšie čísla zverejnilo ministerstvo zjednotenia v Soule, ktoré pred piatimi rokmi evidovalo takmer dvojnásobný počet severokórejských utečencov. Väčšina z nich sa dostáva do južnej časti polostrova cez územie Číny a niektorej zo susedných krajín juhovýchodnej Ázie. Čína považovaná za spojenca Severu ich totiž bežne považuje za nelegálnych ekonomických migrantov a navzdory kritike zo strany ľudskoprávnych skupín ich vracia do krajiny pôvodu. Mnohých z vrátených utečencov potom čaká tvrdý trest a podľa ľudskoprávnych aktivistov sa tiež stávajú obeťami mučenia.

V roku 2012 sa podarilo utiecť na Juh 1502 Severokórejčanom. Pokles počtu po nástupe Kima Čong-una je pripisovaný sprísneniu ochrany hraníc už aj tak izolovanej krajiny a výraznejšiemu diplomatickému úsiliu Pchjongjangu o návrat utečencov ukrývajúcich sa v Číne. Severná a Južná Kórea sú formálne stále vo vojnovom stave, keďže konflikt v 50. rokoch sa skončil iba prímerím. Od skončenia vojny emigrovalo zo Severu na Juh okolo 26 100 ľudí, z ktorých väčšina tak urobila počas veľkého hladomoru v 90. rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies