Počas protivládnych protestov v Nikarague zastrelili Američana

NETKY.SK • 3 Jún 2018, 08:02 • 2 min
Počas protivládnych protestov v Nikarague zastrelili Američana

MANAGUA - Počas násilných protivládnych protestov v nikaragujskom hlavnom meste Managua zastrelili amerického občana, informovala v nedeľu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa miestnych úradov je obeťou Sixto Henry Vera. Našli ho v sobotu ležať na ulici medzi dvoma zhorenými autami. Mal strelné poranenie hlavy.

 

Vera bol majiteľom miestneho baru. Jeho zamestnanci pod podmienkou anonymity uviedli, že Vera v piatok večer odišiel z baru, aby pomohol kamarátovi, ktorý sa stal terčom útoku.

 

Zabitie Američana sa odohralo v napätom období v krajine. Počas zrážok medzi ozbrojenými skupinami lojálnymi prezidentovi Danielovi Ortegovi a opozičnými skupinami, ktoré žiadajú jeho odchod, zahynulo od polovice apríla už vyše 110 ľudí. Ulice po celej krajine sú po zotmení často opustené, pretože po nich krúžia ozbrojenci vo vozidlách bez poznávacích značiek, strieľajú a lúpia, poznamenala AP.

 

Násilné demonštrácie v Nikarague sa začali 17. apríla. Boli reakciou na zmeny v systéme sociálneho zabezpečenia, ktoré zvyšovali príspevky zamestnancov a zamestnávateľov a zároveň zaviedli päťpercentné zníženie dôchodkov. Ortega neskôr tieto zmeny zrušil, ale protesty to nezastavilo.

 

Demonštrácie sú najvážnejšou krízou počas 11-ročnej vlády Ortegu, ktorý je obviňovaný, že spolu so svojou manželkou Rosariou Murillovou, zastávajúcou funkciu viceprezidentky, zmenil Nikaraguu na rodinnú diktatúru. Demonštranti teraz požadujú jeho odstúpenie.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) začiatkom tohto týždňa uviedla, že nikaragujská vláda dovolila provládnym ozbrojeným skupinám známym ako "sandinistické jednotky" útoky na protestujúcich. Podľa nej bolo zablokované aj vysielanie viacerých televízií, ktoré spravodajsky pokrývali protesty.

 

Stratégia útlaku bola "podľa všetkého riadená z najvyššej úrovne vlády" Ortegom a jeho manželkou, pričom dochádzalo k démonizovaniu demonštrantov a popieraniu obetí na životoch, dodala AI.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies