Počas protestov proti karikatúram proroka Mohameda vo francúzskom týždenníku Charlie Hebdo zahynuli ďalší ľudia

NETKY.SK • 18 Január 2015, 13:25 • 2 min
Počas protestov proti karikatúram proroka Mohameda vo francúzskom týždenníku Charlie Hebdo zahynuli ďalší ľudia

NIAMEY - Počas protestov proti karikatúram proroka Mohameda vo francúzskom týždenníku Charlie Hebdo zahynulo v sobotu v Nigeri najmenej päť ľudí.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom miestne úrady. Celkový počet obetí dvojdňových násilností v krajine sa tak vyšplhal už na desať. Polícia nasadila slzotvorný plyn proti mladým moslimom, ktorí hádzali kamene, podpaľovali kostoly a rabovali nemoslimské obchody, bary a hotely v hlavnom meste Niamey. Stalo sa tak po tom, čo predstavitelia mesta zakázali zhromaždenie zvolané islamistickými lídrami. Dav napadol aj policajnú stanicu a podpálil aspoň dve policajné vozidlá, horelo aj najmenej šesť kostolov. "Urazili nášho proroka Mohameda, to je to, čo sa nám nepáčilo," uviedol muž, ktorý sa zúčastnil na demonštráciách.

 

Prezident Mahamadou Issoufou uviedol, že v prípade všetkých piatich obetí išlo o civilistov. Dodal tiež, že ich smrť bude vyšetrená a zodpovední budú potrestaní. "Tí, čo pľundrujú náboženské miesta a znesväcujú ich, čo prenasledujú a zabíjajú svojich kresťanských spoluobčanov alebo cudzincov žijúcich v našej krajine, z islamu nepochopili nič," povedal prezident v televíznom prejave. Päť predchádzajúcich obetí zahynulo v piatok počas útokov na kresťanské obchody v druhom najväčšom meste Zinder.

 

Minulý týždeň islamisti zastrelili v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži 12 ľudí. Najnovšie vydanie má na titulke plačúceho proroka Mohameda, ktorý drží nápis "Ja som Charlie". Moslimovia považujú zobrazovanie proroka za urážku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona