Počas prímeria na východe Ukrajiny prišli o život štyria vládni vojaci

NETKY.SK • 16 Február 2015, 10:49 • 2 min
Počas prímeria na východe Ukrajiny prišli o život štyria vládni vojaci

KYJEV - Od nedeľňajšej polnoci, keď začalo na východe Ukrajiny platiť prímerie medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, prišli o život štyria príslušníci ukrajinskej armády. Informovali dnes vojenské zdroje v Kyjeve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa nich proruské sily pokračujú v útokoch na strategicky dôležitý železničný uzol - mesto Debaľceve, a to napriek prímeriu. O intenzívnej paľbe informovali aj miestni obyvatelia.

 

 

 

 

Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Steľmach spresnil, že separatisti používajú aj raketové systémy Grad a tanky, aby útočili na vládne sily, ktoré majú mesto naďalej pod svojou kontrolou. Počet útokov na Debaľceve sa po tom, ako prímerie nadobudlo platnosť, dokonca zvýšil, upozornil Steľmach s tým, že protivník používa "všetky druhy zbraní". "Teroristi dostali rozkaz dobyť Debaľceve za každú cenu," zdôraznil armádny hovorca.

 

Spravodajca agentúry Reuters, ktorý sa momentálne nachádza v meste Vuhlehirsk vzdialenom od Debaľceva asi desať kilometrov západne, tiež informoval o prudkej paľbe a výbuchoch opakujúcich sa približne každých desať sekúnd.

 

Vládne sily dnes informovali, že za posledných 24 hodín nepriateľ ich pozície ostreľoval 112-krát. Steľmach zdôraznil, že armáda opätovala paľbu len v prípadoch, keď jej jednotky boli terčom útoku.

 

 

 

 

Podľa agentúry RIA Novosti je situácia napätá aj v Horlivke v Doneckej oblasti, kde proruské sily ovládajúce mesto kontaktovali misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby vyvinuli nátlak na velenie vládnych jednotiek a žiadali zastavenie ich útokov. Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk uviedol, že separatisti k mestu presúvajú ďalšie posily.

 

Noc v meste Doneck, ktoré bolo v uplynulých týždňoch dejiskom prudkých bojov o tamojšie letisko, bola dnes pokojná, informovala miestna radnica. Situácia v meste a okolí sa podľa miestnych úradov postupne stabilizuje.

 

Velenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes deklarovalo, že bude rešpektovať dohody uzavreté minulý piatok v Minsku, informoval dnes námestník veliteľa ozbrojených síl DĽR Eduard Basurin. Súčasne upozornil, že vládne sily pripravujú ďalšie provokácie, keďže sťahujú svoje jednotky do oblasti Artemivska, Myronivska a Luhanska, aby vzápätí "mohli protivníka obviniť z porušenia minských dohôd".

 

Basurin spresnil, že ťažká vojenská technika DĽR sa stiahne zo svojich pozícií v súlade s dohodnutým harmonogramom. V stanovenom termíne bude DĽR pripravená aj na výmenu zajatcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies