Počas posledných dní sa opäť lámali teplotné rekordy

NETKY.SK • 5 September 2012, 07:07 • 2 min
Počas posledných dní sa opäť lámali teplotné rekordy

Počas posledných dní sa opäť lámali teplotné rekordy

slovakia

left justify in out

imgTeploty vzduchu v niektorých regiónoch dosahovali v uplynulých dňoch najmä na východnom Slovensku rekordné hodnoty. "Do 3. septembra zaznamenali štyri dni po sebe rekord maximálnej dennej teploty vzduchu v Orechovej a v Somotore. Tri dni po sebe boli rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu v Košiciach, v Kamenici nad Cirochou, v Trebišove a vo Vysokej nad Uhom," informoval na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu klimatológ Pavol Faško.

V pondelok 3. septembra zaznamenali podľa SHMÚ rekordy maximálnej dennej teploty približne tri štvrtiny meteorologických staníc s denným spravodajstvom. Rovnako ako v predchádzajúcich dňoch dominovali rekordy vo východnejších regiónoch Slovenska a na horských meteorologických staniciach. Napríklad na Lomnickom štíte sa prekonal rekord z roku 1954, keď tam namerali 13,8 stupňa Celzia. Rekord z roku 1956 prelomili teploty aj na Chopku, kde bolo 17,6 stupňa Celzia.

V nedeľu sa rekordy prepisovali asi na dvoch patinách zo všetkých meteorologických staníc. Rekordné teploty sa aj v tento deň zaznamenali na Lomnickom štíte, Chopku či Štrbskom Plese, kde padli vyše 50-ročné rekordy. Na meteorologických staniciach s nižšou nadmorskou výškou boli prekonávané tento deň rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu prevažne z rokov 1975, 1983, 1985, 1994 a 1997.

Horúca bola aj sobota, kedy sa rekordy zaregistrovali na patine staníc, teplo bolo najmä na východe. Deň predtým sa prelomili dva rekordy, napríklad v Orechovej namerali 31,4 stupňa Celzia, čím sa o štyri stotiny prekonal rekord z roku 1992. "V tomto prípade je zaujímavé, že bol prekonaný rekord z konca augusta v roku 1992, ktorý bol v histórii meteorologických meraní na Slovensku nie iba najteplejším augustom, ale aj absolútne najteplejším mesiacom," poukázal Faško.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies