Počas pochodu gejov zranili 20 policajtov, 60 ľudí zatkli

NETKY.SK • 21 Október 2013, 08:55 • 2 min
Počas pochodu gejov zranili 20 policajtov, 60 ľudí zatkli

PODGORICA - Násilie počas pochodu za práva sexuálnych menšín v čiernohorskej Podgorici si v nedeľu vyžiadalo zranenia 20 policajtov, ktorí zasahovali proti niekoľkým stovkám odporcov ohadzujúcich účastníkov kameňmi a delobuchmi.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom predstavitelia miestnej nemocnice, podľa ktorých utrpel jeden z policajtov zranenia vážneho rozsahu. Prípadné zranenia na strane demonštrantov zatiaľ nie sú známe, okolo 60 osôb však v súvislosti s násilím zadržali. Počas akcie v Podgorici nasadili do ulíc vyše 2000 policajtov, ktorí pomocou slzotvorného plynu a obuškov bránili výtržníkom, aby sa priblížili k pochodujúcim. Do centra mesta mali pritom povolený vstup iba účastníci a osoby so špeciálnou akreditáciou. Násilné strety sa odohrali na viacerých miestach mimo vyhradeného priestoru, kde výtržníci taktiež rozbíjali výklady a prevracali odpadkové koše. Na takzvaný Gay Pride, ktorý sa konal s podporou čiernohorskej vlády, prišli podľa očakávaní radikáli zo susedného Srbska, kde podobné akcie museli v uplynulých rokoch zrušiť práve pre obavy z násilia. Medzi účastníkmi pochodu nechýbal čiernohorský minister pre ľudské a menšinové práva Suad Numanovič, zatiaľ čo minister vnútra Raško Konjevič ďakoval miestnym obyvateľom za spoluprácu a trpezlivosť. 

V 650-tisícovej Čiernej Hore, ktorá je známa svojou konzervatívnosťou voči sexuálnym menšinám, sa podobný pochod konal prvýkrát v júli, a to v meste Budva na jadranskom pobreží, kde účastníkov a policajtov takisto napadli stovky výtržníkov. Gay Pride v Podgorici vláda podporila napriek tomu, že podľa prieskumov si až 70 percent Čiernohorcov myslí, že homosexualita je choroba a ešte o 10 percent viac ju považuje za vec nehodnú prezentácie na verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies