Počas písomných maturít došlo k niekoľkým prípadom podvádzania

NETKY.SK • 21 Marec 2014, 17:58 • 2 min
Počas písomných maturít došlo k niekoľkým prípadom podvádzania

BRATISLAVA - Počas tohtoročných písomných maturít, v porovnaní s minulými rokmi, dochádzalo vo väčšej miere k tomu, že predsedovia školských maturitných komisií prerušili študentom maturitnú skúšku.

slovakia

left justify in out

"Išlo o takých žiakov, ktorí pristupovali neférovo a podvádzali alebo predseda školskej maturitnej komisie vyhodnotil ich správanie ako podvádzanie," uviedla pre TASR riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní (NÚCEM) Romana Kanovská. Ako dodala, títo žiaci si budú môcť maturitu nahradiť až v opravnom termíne v septembri.
     

"Vieme o takých javoch, že žiaci prišli neskôr na písomnú formu internej časti maturitnej skúšky zo slovenčiny. Čiže, dostavili sa do učebne až po termíne, ktorý im bol oznámený, kedy majú prísť na slohovú prácu. Predseda maturitnej komisie vyhodnotil tento neskorý príchod žiakov ako situáciu, keď si s najväčšou pravdepodobnosťou vypočuli maturitné témy, ktoré boli vyhlasované v rozhlase," priblížila Kanovská. Ako ďalej uviedla, nastala aj situácia, že predseda rovnako prerušil maturitnú skúšku žiakom, ktorí pracovali s mobilnými telefónmi, čo je zakázané. "Do týchto mobilných telefónov si dávali posielať nejaké ukážky písomiek z predchádzajúcich rokov alebo dávali si posielať informácie, ktoré sú nepovolené," ozrejmila šéfka NÚCEM.
     

Ministerstvo školstva a NÚCEM sa dnes zhodli, že externá časť maturitnej skúšky bola zvládnutá. Ako uviedol šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič, tento týždeň bol zaťažkávacou skúškou pre všetkých, ktorí sa podieľali na prvej časti skúšky dospelosti. Podľa jeho slov bol obdobím stresu a nervozity aj pre rodiny študentov. "Nakoľko priebeh maturít považujem za zvládnutý na vysoko profesionálnej úrovni, chcem aj touto cestou poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na každej fáze tejto náročnej a pre maturantov neuveriteľne dôležitej skúšky," uviedol Čaplovič. K jeho slovám sa pripojila aj Kanovská, ktorá taktiež pozitívne hodnotí prípravu a priebeh písomných maturít.
     

Externá časť maturít sa začala v utorok 18. marca externým testom a slohovou prácou zo slovenského jazyka a literatúry (50.465 maturantov). Pokračovala externým testom a slohovou prácou z vybraného povinného cudzieho jazyka (48.487 žiakov). Vo štvrtok sa maturanti venovali matematike (8218 stredoškolákov) a v piatok sa maturity týkali 2055 žiakov zo škôl a tried s vyučovacím jazykom maďarským a 26 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom ukrajinským. Skúšku dospelosti absolvovalo celkovo 51.561 žiakov, ktorí sa v priebehu týždňa venovali maturitným testom v 746 stredných školách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies