Počas nepokojov zatkli v Kazachstane už vyše 5 000 ľudí!

NETKY.SK • 9 Január 2022, 11:08 • 2 min
Počas nepokojov zatkli v Kazachstane už vyše 5 000 ľudí!

Protesty v Kazachstane sa začali 2. januára ako reakcia na prudké zvýšenie cien plynu a čoskoro sa zo západu krajiny rozšírili aj do ďalších oblastí a lokalít. Kazašské ministerstvo vnútra oznámilo počet ľudí, ktorých zatkli.

slovakia

left justify in out

Od 5. januára začali pokojné protesty, najmä v metropole Alma-Ata, prerastať aj do rabovania, podpaľačstva, obsadzovania administratívnych budov, ozbrojených incidentov či krádeží.

 

img

 

Ministerstvo v nedeľu spresnilo, že zadržaných a zatknutých bolo 5 135 osôb. Súdne orgány začali vyšetrovanie rozličných trestných činov. Minister vnútra Jerlan Turgumbajev v spravodajskej televízii Chabar 24 uviedol, že demonštranti za tento relatívne krátky čas prudkej revolty zničili vyše 100 nákupných stredísk a budov bánk a okolo 400 motorových vozidiel, väčšinou policajných áut.

 

img

 

Agentúra TASS píše, že odľahlejšie časti Kazachstanu začali dostávať prídely základných potravín, ale začalo sa aj s núdzovou distribúciou pohonných hmôt.

 

Počas nepokojov podľa ministerstva prišlo o život v Kazachstane 16 príslušníkov bezpečnostných síl a viac než 1 300 policajtov či vojakov utrpelo zranenia. Už pred týmito informáciami vláda oznámila, že silné nepokoje si vyžiadali vyše 40 obetí na ľudských životoch, a to aj vrátane členov bezpečnostných zložiek.

 

img

 

Pre podozrenie z vlastizrady dokonca zatkli v Kazachstane bývalého šéfa kontrarozviedky Karima Masimova. Masimov bol v rokoch 2007–2012 a 2014–2016 aj predsedom kazašskej vlády. Funkcie šéfa domácich tajných služieb bol zbavený počas turbulentných udalostí, keď do vládnych budov v kazašskom najväčšom meste Alma-Ata vtrhli tento týždeň demonštranti protestujúci proti režimu.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Pre podozrenie z vlastizrady zatkli v Kazachstane bývalého šéfa kontrarozviedky Karima Masimova

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona