Počas nášho šéfovania v EÚ budú pripravovať kozmickú stratégiu

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 17:40 • 2 min
Počas nášho šéfovania v EÚ budú pripravovať kozmickú stratégiu

BRATISLAVA - Slovensko je dôležitým partnerom Európskej vesmírnej agentúry. Na dnešnom brífingu v Bratislave to povedal generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (European Space Agency - ESA) Johan-Dietrich Wörner.

slovakia

left justify in out

Prvým dôvodom je podľa neho fakt, že Slovensko sa stalo spolupracujúcim štátom ESA a postupne nadväzujeme kontakty. Druhým dôvodom je slovenské predsedníctvo v EÚ, počas ktorého sa bude pripravovať aj kozmická stratégia.


Minister školstva Peter Plavčan dnes pripomenul, že pridruženým členom ESA sme od januára, keď prezident SR Andrej Kiska podpísal ratifikačnú listinu k Zmluve o európskom spolupracujúcom štáte medzi SR a ESA. Minister očakáva, že riadnym členom sa staneme okolo roku 2020. Plavčan zároveň ubezpečil riaditeľa ESA, že počas predsedníctva budeme podporovať najtesnejšie väzby medzi EÚ a ESA.


Rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer poznamenal, že Európska vesmírna agentúra pootočila kormidlo a jej výskum sa orientuje viac na problémy, ktorých riešenia môžu využívať bežní ľudia. Je to nielen kozmický výskum v oblasti satelitov, ale aj pragmatickejšie veci ako monitorovanie zemského povrchu. Redhammer verí, že aj ľudia na STU majú schopnosti prispieť k vyhodnocovaniu výskumných výsledkov.


Európska vesmírna agentúra je medzivládna organizácia pre výskum vesmíru a rozvoj kozmických technológií. Jej cieľom je podporovať a propagovať využitie vesmíru koordinovaním aktivít v oblasti vesmírneho výskumu a technológií medzi štátmi, ktoré sú jej členmi alebo spolupracujú s ESA v rámci prístupových fáz, a to striktne na mierové účely. Slovensko v roku 2010 podpísalo s ESA základnú rámcovú Dohodu o spolupráci. Cieľom návštevy generálneho riaditeľa Európskej vesmírnej agentúry na Slovensku bolo prediskutovať ďalší rozvoj spolupráce SR o dosiahnutie plnoprávneho členstva SR v ESA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies