Počas Merkelovej návštevy v Budapešti protestovali proti Orbánovi stovky Maďarov

NETKY.SK • 2 Február 2015, 17:30 • 2 min
Počas Merkelovej návštevy v Budapešti protestovali proti Orbánovi stovky Maďarov

BUDAPEŠŤ - Niekoľko stoviek Maďarov protestovalo dnes popoludní počas budapeštianskej návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej proti vláde Viktora Orbána.

slovakia

left justify in out

Polícia ráno na poslednú chvíľu zakázala demonštráciu, ktorá sa mala uskutočniť pred budapeštianskou Andrássyho univerzitou, preto sa napokon pretestujúci zhromaždili ďalej od univerzity.
     

Merkelová, ktorá pricestovala na oficiálnu návštevu Maďarska, na pôde univerzity preberala čestný doktorát Segedínskej univerzity.
     

Organizátorom demonštrácie je občianske združenie MostMi (Teraz my). "Návšteva Merkelovej je iba príležitosťou, nedemonštrujeme za ňu či proti nej. Chceme ukázať svetu, že existuje Maďarsko, ktoré miluje Európu, aj keď terajšie arogantné a autoritárske vedenie krajiny prezentuje pravý opak," uviedli organizátori.
     

Občianske združenie v otvorenom liste adresovanom nemeckej kancelárke uviedlo, že maďarská vládna strana, ktorá je pri moci od roku 2010, "priebežne demontuje demokratické mantinely svojej moci". Fidesz podľa združenia zdeformoval volebný systém, zrušil nezávislosť ústavného súdu, z verejnoprávnych médií vytvoril prostriedok vládnej propagandy a útočí na občiansku sféru, ktorá verejne poukazuje na porušovanie práva a rozširovanie korupcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies