Počas lockdownu budú zakázané bohoslužby. Veriaci však môžu navštevovať kostoly

NETKY.SK • 24 November 2021, 20:56 • 2 min
Počas lockdownu budú zakázané bohoslužby. Veriaci však môžu navštevovať kostoly

BRATISLAVA - Počas dvojtýždňového lockdownu bude povolená individuálna pastoračná činnosť.

slovakia

left justify in out

Veriaci budú mať počas nasledujúceho obdobia lockdownu zakázanú skupinovú účasť na bohoslužbách. Ako však v stredu uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO), individuálna pastoračná činnosť zostane povolená.

 

Návšteva kostola v určenom čase

V praxi to teda bude znamenať, že veriaci budú môcť ísť na spoveď, prípadne na individuálne prijímanie. "Taktiež bude možné organizovať online sväté omše," povedal predseda vlády s tým, že istý počet ľudí, ktorý bude na tento účel potrebný, bude taktiež povolený. Chápe, že pre ľudí to znamená veľkú ujmu.

 

V čase od 05.00 h do 20.00 h bude povolená cesta na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cesta späť. Taktiež na cestu za účelom individuálnej návštevy kostola a cestu späť.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku bude platiť dvojtýždňový lockdown! Zaočkovaní výhody mať nebudú

 

Zákaz organizovania hromadných podujatí

Od štvrtka sú zakázané aj hromadné podujatie. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá má v stredu vyjsť vo vestníku vlády SR. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková. 

 

Výnimku zo zákazu usporiadania majú hromadné podujatia v režime očkovaní a prekonaní do desať osôb. Podľa ÚVZ sa môžu konať len v súvislosti s výkonom práce. Organizátor musí zabezpečiť oznam o tom, že sa hromadné podujatie organizuje. 

 

Sobášne obrady a krsty sa môžu uskutočniť maximálne za účasti šiestich osôb. Do tohto počtu sa nezapočítavajú osoby na strane organizátora.

 

Pohreby budú bez kapacitných obmedzení. Dodržať sa majú protiepidemické opatrenia stanovené vo vyhláške, poukazuje Račková.

 

Na sobášoch, krstoch, pohreboch, bohoslužbách sa budú musieť dezinfikovať použité predmety. Zakazuje sa pitie z jednej nádoby viacerým ľuďom. "V prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho, si musí rozdávajúci zakaždým vydezinfikovať ruky, pri prijímaní 'pod obojím' použiť pri každom prijímajúcom vždy novú lyžičku," povedala Račková.

 

Prečítajte si tiež: Pozrite si pravidlá schválené počas lockdownu. Platiť bude od dnešnej polnoci!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona