Počas letných prázdnin je zvýšené riziko vzniku požiarov

NETKY.SK • 1 Júl 2019, 14:43 • 2 min
Počas letných prázdnin je zvýšené riziko vzniku požiarov

BRATISLAVA - Pre horúce a suché mesiace júl a august je charakteristické zvýšené riziko vzniku požiarov, upozorňujú hasiči. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) eviduje v období letných prázdnin nadpriemerné množstvo zásahov pri požiaroch. O tom informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

slovakia

left justify in out

V júli a auguste 2018 hasiči zasahovali pri 1609 požiaroch, čo bolo o vyše 100 požiarov viac v porovnaní s minuloročným priemerom. Počas letných prázdnin 2018 požiare na Slovensku zapríčinili smrť troch osôb a zranenie utrpelo 26 ľudí. 

 

Niekoľkonásobne vyšší počet obetí si požiare v rovnakom období vyžiadali v Českej republike, kde v júli a auguste pri nich zomrelo 14 ľudí a zranenie utrpelo 261. Ešte viac obetí požiarov vykazujú štatistiky v rokoch 2017 a 2016.

 

Z celkového počtu požiarov na Slovensku počas letných prázdnin 2018 sa až tri štvrtiny rozhoreli v prírodnom prostredí. Zo štatistík tiež vyplýva, že pre mesiac júl je charakteristické zvýšené množstvo požiarov poľnohospodárskych strojov. V júli 2018 sa vyskytlo 18 takýchto prípadov.

 

Najčastejšou príčinou vzniku požiarov je podľa hasičov nedbalosť a neopatrnosť. "Jediná iskra z neopatrného zakladania ohniska, z cigarety, poľnohospodárskeho stroja či nevhodne zaparkovaného vozidla môže viesť k zbytočným stratám na životoch, zdraví, majetku alebo k ničeniu prírody," konštatujú.

 

Škody pri požiaroch dosiahli minulý rok 3,9 milióna eur. Zástupcovia HaZZ vyzývajú občanov aj právnické osoby, aby dodržiavali povinnosti a zákazy, ktoré im vyplývajú zo zákona o ochrane pred požiarmi. Pre porušenie tohto zákona môže občan dostať pokutu do výšky 331 eur a právnická osoba či podnikateľ až 16.596 eur.

 

Zakázané je najmä fajčiť alebo používať otvorený plameň napríklad zo zápaliek, zapaľovačov a varičov na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru či vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov.

 

Tiež zakladať oheň na miestach, kde môže dôjsť k vzniku požiaru alebo k jeho rozšíreniu a v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve.

 

Pri podozrení, že niekde vznikol požiar, treba ihneď zavolať hasičov na tiesňových linkách 150 alebo 112.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona