Počas leta zomrelo v zahraničí 174 Slovákov

NETKY.SK • 21 September 2015, 16:15 • 2 min
Počas leta zomrelo v zahraničí 174 Slovákov

BRATISLAVA - Počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny zomrelo v zahraničí 174 Slovákov.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii informoval riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Vladimír Jakabčin, v desiatich prípadoch vystavili sprievodný list na prepravu telesných pozostatkov zo zahraničia na Slovensko. Ako dodal, tento počet je štatisticky v norme, mesačne konzulárny odbor dostáva informácie približne o 50 až 60 úmrtiach Slovákov za hranicami. Sprievodné listy na prepravu pozostatkov podľa Jakabčina vydávajú vtedy, keď ide o komplikovaný prípad, napríklad keď je problém s identifikáciou nebohého. Väčšinou tiež dostávajú informácie o úmrtiach v krajinách, kde žije veľa Slovákov, napríklad z Českej republiky či Veľkej Británie. Nie všetky úmrtia sú teda spojené s dovolenkou.


Podľa štatistík ministerstva zahraničných vecí za túto letnú sezónu, čiže za mesiace jún, júl a august vydali 763 náhradných cestovných dokladov. Ako dodal Jakabčin, v súvislosti s cestovnými dokladmi si ľudia častokrát zabudnú skontrolovať, dokedy je pas či občiansky preukaz platný. Krajiny zväčša vyžadujú, aby bol cestovný doklad platný aj päť či šesť mesiacov po návrate z dovolenky. "Má to svoj význam, počas pobytu sa môžu stať udalosti, ktoré nikoho netešia a môžu spôsobiť, že pobyt sa predĺži," uviedol Jakabčin. Zároveň podľa štatistík rezortu toto leto okradli v cudzine 257 Slovákov a stratu osobných dokladov a vecí nahlásilo 1 354 ľudí.


Ministerstvo takisto vie o 16 slovenských obetiach obchodovania s ľuďmi. Takisto vedia o 133 prípadoch, keď sa zranili Slováci alebo ich museli v zahraničí hospitalizovať. Slováci boli podľa ministerstva účastníkmi stovky dopravných nehôd. Ministerstvo počas troch letných mesiacov poskytlo finančnú pomoc Slovákom v troch prípadoch, nefinančnú pomoc v 1 377 prípadoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona