Počas leta zaznamenali viac detí intoxikovaných alkoholom

NETKY.SK • 12 August 2019, 15:15 • 2 min
Počas leta zaznamenali viac detí intoxikovaných alkoholom

BRATISLAVA - Počas leta, v porovnaní s ostatnými ročnými obdobiami, v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) počet detí intoxikovaných alkoholom stúpa. To uviedla hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

slovakia

left justify in out

Čo sa týka veku, ide najmä o deti vo veku 15 rokov a staršie. Pomer chlapcov a dievčat je podľa Kamenickej vyrovnaný. 

 

"Nárast sledujeme už pred koncom školského roka, kedy sa deti už menej učia a viac času trávia mimo školy aj domova. Počas udalostí, akými sú vysvedčenia, predĺžené víkendy, sviatky, rôzne festivaly a iné, mávame aj dve či tri opité deti za jeden deň. V priemere je to zhruba desať detí mesačne, čo je počet detí porovnateľný s minulým rokom," priblížila Kamenická.

 

Pracovníci NÚDCH však pripomínajú, že rizikovým obdobím z hľadiska intoxikácií alkoholom sú aj prvé septembrové týždne, kedy sa deti stretnú po dlhšom období a chcú to osláviť v skupine rovesníkov.​

 

img

 

"Väčšina alkoholom intoxikovaných detí sa lieči ambulantne - na expektačnej časti oddelenia urgentného príjmu. V prípadoch, kedy nešlo iba o požitie alkoholu, ale boli pridružené vážnejšie úrazy alebo otravy liekmi či inými drogami, pacienti sú hospitalizovaní," doplnila hovorkyňa národného ústavu.

 

Lekári poukázali aj na to, že pri intoxikácii alkoholom hrozia poruchy vedomia a z toho vyplývajúce zdravotné riziká, akými sú vdýchnutie žalúdočného obsahu do pľúc s rizikom udusenia, podchladenie, rozvrat vnútorného prostredia a v neposlednom rade aj zvýšené riziko úrazov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies