Počas leta sa utopilo už 27 ľudí, 30 sa podarilo zachrániť

NETKY.SK • 5 August 2013, 11:28 • 2 min
Počas leta sa utopilo už 27 ľudí, 30 sa podarilo zachrániť

BRATISLAVA - Aj keď odborníci radia, ako sa správať v horúčavách pri vode, nie všetci ľudia zrejme tieto dobre mienené rady berú vážne. Upozorňuje na to hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel, podľa ktorého o tom svedčí aj 27 utopených od 15. júna, kedy sa začala letná sezóna.

slovakia

left justify in out

"Toto číslo však mohlo byť aj vyššie, no zdravotníkom sa podarilo zachrániť ďalších 30 topiacich sa ľudí. Pri záchrane rozhodujú najmä prvé minúty do príchodu záchranky a kvalitná laická prvá pomoc," vysvetľuje Chmel.

O šťastí môže podľa jeho slov hovoriť 31-ročný muž, ktorý sa v nedeľu (4.8.) kúpal v jazere Guláška v Senci. "Po tom, ako sa krátko pred 15. hodinou stratil pod hladinou, ho z vody vytiahli okolostojaci ľudia. Tí sa muža rozhodli oživovať a zavolali na linku 155. Keďže začal dýchať, zdravotnícka operátorka poradila oživujúcim, aby ho dali do stabilizovanej polohy nabok a čakali na príchod sanitky, ktorá dorazila za štyri minúty," opisuje prípad Chmel.

Život mužovi zachránila pohotovosť ľudí a najmä to, že vedeli podať prvú pomoc, čo dnes nie je také samozrejmé, i keď by sme to mali vedieť všetci. "Podľa trestného zákona je totiž každý človek povinný poskytnúť potrebnú pomoc osobe, ktorá je v nebezpečenstve smrti, alebo javí príznaky ujmy na zdraví, ak tak môže konať bez nebezpečenstva pre seba alebo iného. Nestačí však len zavolať na číslo 155. Najdôležitejšie je spolupracovať do príchodu sanitky so zdravotníckym operátorom," odporúča Boris Chmel a apeluje na ľudí, aby si pri vode dávali naďalej pozor, nepreceňovali svoje sily, nepili pred kúpaním alkohol a neskákali do vody, v ktorej nevidíme na dno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies