Počas leta budú deti na Bojnickom zámku spoznávať históriu zábavnou formou

NETKY.SK • 9 Júl 2016, 16:14 • 2 min
Počas leta budú deti na Bojnickom zámku spoznávať históriu zábavnou formou

BOJNICE - Prostredníctvom vzdelávacieho projektu detských prehliadok prináša Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Bojnice detským návštevníkom Bojnického zámku príležitosť spoznávať históriu zábavnou formou.

slovakia

left justify in out

Vybrať si môžu z dvoch druhov prehliadok, pre mladšie deti je to Čarovný príbeh pána Bartolomeja, pre tie staršie Hra na minulosť, informovala TASR kultúrno-propagačná manažérka SNM-Múzea Bojnice Petra Gordíková.

 

"Cez bábku pána Bartolomeja, ktorý na zámku prežil dlhé stáročia, sa deti dozvedia o tajomstvách, hrách a zábave v minulosti, nazrú do tajov práce maliarov, vyskúšajú si, ako sa v minulosti varilo, či sa naučia, ako sa v zámku kúrilo, a prečo jeho obyvatelia spávali na vysokých posteliach," uviedla Gordíková. Pre lepšie zapamätanie si videného a počutého si deti podľa nej mnoho činností vyskúšajú na vlastnej koži v simulovaných hrách.

 

Počas prehliadky Hra na minulosť zase detskí návštevníci spoznajú zámok a jeho bývalých majiteľov vďaka slúžke Betke, ktorá tam slúžila dlhé roky. Informácie deti získajú aj z indícií, ktoré nájdu v kufríkoch. "O maliarovi vypovedia jeho štetce, o jeho diele ústrižok z novín o krádeži jeho obrazov. O poslednom majiteľovi zámku veľa napovedia súpisy jeho umeleckých diel, nákresy francúzskych zámkov či jeho suveníry zo vzdialených krajín. O láske grófa Pállfyho a mladej francúzskej kontesy najlepšie porozprávajú v kufríkoch ukryté listy, ktoré si medzi sebou vymieňali," priblížila Gordíková.

 

Doplnila, že veľakrát je potrebné poriadne premýšľať, hľadať indície, spájať ich a objavovať súvislosti. "Vďaka vlastnej angažovanosti, premýšľaniu a pochopení kontextu si tak detskí návštevníci získané poznatky lepšie zapamätajú a bude pre nich jednoduchšie ich v budúcnosti využiť," skonštatovala.

 

Na detských prehliadkach sa návštevníci Bojnického zámku môžu zúčastniť počas letných prázdnin každý pracovný deň. Čarovný príbeh pána Bartolomeja sa začína písať vždy o 11.00 h a Hra na minulosť čaká na hráčov o 14.00 h.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies