Počas jedného dňa nás čaká úplné zatmenie Mesiaca a veľká opozícia Marsu

NETKY.SK • 22 Júl 2018, 14:33 • 2 min
Počas jedného dňa nás čaká úplné zatmenie Mesiaca a veľká opozícia Marsu

RIMAVSKÁ SOBOTA - Najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí a veľká opozícia planéty Mars, ktorá bude k Zemi najbližšie od roku 2003.

slovakia

left justify in out

To sú podľa astronómov dva mimoriadne nebeské úkazy, ktoré bude možné pozorovať v piatok 27. júla.

 

"Pôjde o najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí, jeho čiastočná fáza bude trvať tri hodiny a 55 minút a úplná fáza hodinu a 43 minút. Mesiac bude prechádzať tesne nad stredom zemského tieňa a tak sa počas úplnej fázy na jeho povrch bude premietať tmavá hnedastá škvrna," konkretizoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

 

Čiastočné zatmenie Mesiaca sa začne podľa jeho slov krátko pred západom Slnka, okolo 20.30 h. "Postupujúci zemský tieň po mesačnom povrchu si v malom ďalekohľade všimneme už v priebehu niekoľkých minút. Pri začiatku úplného zatmenia o 21.30 h už bude obloha dostatočne tmavá, aby vyniklo červenohnedé sfarbenie mesačného povrchu," dodal Rapavý s tým, že maximálna fáza zatmenia nastane o 22.22 h a zatmenie sa skončí až po polnoci.

 

V rovnaký deň ako zatmenie Mesiaca sa odohrá aj druhý úkaz, veľká opozícia Marsu. "V opozícii sa planéty dostávajú najbližšie k Zemi, sú nad obzorom počas celej noci a dosahujú maximálnu jasnosť," vysvetlil astronóm. Doplnil, že v tomto prípade bude vzdialenosť Marsu od Zeme len 58 miliónov kilometrov, čo je najbližšie od roku 2003.

 

"V ďalekohľade ho uvidíme ako červenkastý kotúčik. Za dobrých podmienok aj s polárnou čiapočkou a tmavými útvarmi na jeho povrchu. Najbližšia veľká opozícia Marsu nastane až v roku 2035," zakončil Rapavý.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona