Počas horúčav netreba zabúdať na pravidelný pitný režim, piť treba, aj keď človek necíti smäd

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 9:21 • 2 min
Počas horúčav netreba zabúdať na pravidelný pitný režim, piť treba, aj keď človek necíti smäd

BRATISLAVA – Počas tohtotýždňovej vlny horúčav, ktorá zasiahla Slovensko, hrozí rad rizík, od dehydratácie, bolestí hlavy až po kolaps. Ľudia by preto nemali zanedbať pitný režim, vhodné je vzdušné oblečenie.

slovakia

left justify in out

„Denne by sme mali vypiť aspoň dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov telesnej hmotnosti,“ hovorí gastroenterológ a odborník na výživu Peter Minárik. Dospelé ženy by tak mali denne prijať približne dva litre, muži asi 2,5 litra a deti približne liter tekutín. Ideálna je voda, prípadne minerálka, nesladený čaj či riedené ovocné šťavy. Piť treba, aj keď človek necíti smäd.

 

Oblečenie počas leta by malo byť svetlých farieb, z prírodných materiálov, voľného strihu. Syntetické materiály zadržiavajú pot. Na ochranu pred úpalom treba používať pokrývku hlavy, pripomína Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

 

Rozumne sa schladiť možno správnym nastavením klimatizácie, rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím by nemal byť vyšší ako päť maximálne sedem stupňov Celzia. Náhle zmeny teplôt spôsobujú tzv. teplotný šok. Doma je dôležité pravidelné vetranie, ventilátory by nemali byť nasmerované priamo na telo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona