Počas Hodiny Zeme zhasne Prezidentský palác i Spišský hrad

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 14:13 • 2 min
Počas Hodiny Zeme zhasne Prezidentský palác i Spišský hrad

BRATISLAVA – Medzi viac ako 170 krajinami, ktoré sa najbližšiu sobotu (19.3.) zapoja do celosvetovej kampane Hodina Zeme, nebude ani v tomto roku chýbať Slovensko.

slovakia

left justify in out

Aktivity projektu zameraného na zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti klimatických zmien podporia i v najväčších slovenských mestách.

 

"Napríklad v Bratislave v sobotu večer od 20.30 h do 21.30 h zhasne hrad, Prezidentský palác aj osvetlenie Starej radnice. Košice na hodinu zasa vypnú osvetlenie Dómu sv. Alžbety a Štátneho divadla," spresnil odborný garant a koordinátor projektu na Slovensku Jaroslav Merc. Do kampane sa zapoja aj ďalšie veľké mestá ako Prešov, Žilina či Banská Bystrica, no Hodinu Zeme podporí aj malá obec ako Rochovce v okrese Rožňava, ktorá nemá ani 400 obyvateľov.

 

Do tmy sa ponorí aj jeden z najväčších hradov strednej Európy, Spišský hrad, zapísaný do zoznamu UNESCO. Pridajú sa Bojnický zámok, Trenčiansky hrad či Strečno. "Naše pamiatky sa pridajú k svetovým monumentom ako Eiffelova veža v Paríži, pyramídy v Gíze alebo Big Ben v Londýne," pripomenul Merc s tým, že vypínanie osvetlenia je len symbolické. "Hodina Zeme ponúka priestor urobiť pre našu planétu pozitívne zmeny vo svojom každodennom živote," zdôraznil.

 

Vo viacerých mestách Slovenska sa v čase Hodiny Zeme budú konať rôzne podujatia. Na Primaciálnom námestí v Bratislave je naplánované hudobné podujatie spojené s cyklojazdou okolo zhasnutých pamiatok, v hudobnom duchu sa ponesie aj program na Námestí SNP v Partizánskom. Námestie Ľudovíta Štúra v Bánovciach nad Bebravou bude hostiť ohňovú šou a kultúrny program. Vstup na tieto a ďalšie podujatia v rámci Hodiny Zeme je voľný.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies