Počas Francúzsko-nemeckého dňa podpíšu Merkelová a Macron novú zmluvu

NETKY.SK • 21 Január 2019, 10:09 • 2 min
Počas Francúzsko-nemeckého dňa podpíšu Merkelová a Macron novú zmluvu

PARÍŽ - Prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron a kancelárka Nemeckej spolkovej republiky Angela Merkelová podpíšu 22. januára v Aachene novú Zmluvu o francúzsko-nemeckej spolupráci a integrácii. Slávnostný akt podpisu sa uskutoční v Korunovačnej sále Radnice mesta Aachen. Na 22. januára pripadá Francúzsko-nemecký deň a preto sa rozhodli tento sviatok spojiť s tak významnou udalosťou. Informoval o tom portál francúzskeho prezidentského paláca.

slovakia

left justify in out

Elyzejskú zmluvu podpísali 22. januára 1963 francúzsky prezident Charles de Gaulle a nemecký spolkový kancelár Konrad Adenauer v Elyzejskom paláci v Paríži s cieľom dosiahnuť zmierenie a vzájomnú spoluprácu oboch krajín. Text zmluvy je stručný a hutný, jeho obsah je takmer revolučný: 

 

"Nemecko a Francúzsko sa zaviazali viac či menej dospieť v najvyššej možnej miere k podobnému postoju vo všetkých dôležitých ekonomických, politických a kultúrnych otázkach."

 

img

 

Aachenská zmluva bude vychádzať práve z tej Elyzejskej z roku 1963. Zameraná bude na nový cieľ zvýšenej konvergencie medzi oboma krajinami s tým, aby sa pripravili na nové výzvy, ktorým Paríž aj Berlín budú čeliť v 21. storočí. Obe krajiny sa zacielia aj na prehĺbenie spoločného záväzku v prospech bezpečnosti a prosperity svojich občanov v rámci suverénnejšej zjednotenej a demokratickej Európe.

 

img

 

Francúzsko-nemecký deň umožňuje najmä školám a vzdelávacím inštitúciám vo Francúzsku a Nemecku každý rok pripomenúť si jazyk a kultúru partnerskej krajiny. Dátum 22. január, vybrali v Paríži a Berlíne v roku 2003 pri príležitosti 40. výročia podpísania Elyzejskej zmluvy so zámerom zakoreniť v oboch krajinách zmierenie prostredníctvom kultúry, jazyka a vzájomnej výmeny žiakov.

 

img

 

Francúzsko-nemecký deň sa stal prostriedkom na lepšie spoznávanie druhej krajiny, ponúka lepšiu prezentáciu francúzsko-nemeckých vzťahov a informuje najmä žiakov a ich rodiny o výmenných programoch a možnostiach stretnutí, štúdia či zamestnania v susednom štáte: Francúzom v Nemecku a naopak. Tento deň zároveň prispieva a podporuje vyučovanie jazyka susednej krajiny.

 

img

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies