Počas Európskeho týždňa mobility bude MHD pre vodičov zadarmo

NETKY.SK • 16 September 2017, 12:42 • 2 min
Počas Európskeho týždňa mobility bude MHD pre vodičov zadarmo

BRATISLAVA - Bratislavský kraj a hlavné mesto sa aj tento rok zapoja do Európskeho týždňa mobility (ETM).

slovakia

left justify in out

Oddnes do 22. septembra budú môcť všetci obyvatelia, ktorí sú držiteľmi platných vodičských preukazov vydaných v EÚ, cestovať zadarmo bratislavskou MHD a prímestskými autobusmi Slovak Lines v celom Bratislavskom kraji. TASR o tom informoval magistrát hlavného mesta a Bratislavská integrovaná doprava - koordinátor Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK).

 

Pri cestovaní MHD či prímestskými autobusmi sa stačí preukázať platným vodičským preukazom vydaným v ktoromkoľvek štáte EÚ. V rámci bratislavskej MHD bude bezplatná preprava platná len na denných linkách vo vozidlách Dopravného podniku Bratislava (DPB). "Na linkách 801, 901, 37 a na nočných linkách bude platiť štandardná tarifa IDS BK," informuje hlavné mesto.

 

ETM sa bude tento rok niesť v téme – čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita. Bratislava dáva do pozornosti projekt "carsharingu" pri Starej tržnici na Námestí SNP. Podľa primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala je ukážkou, akým smerom by sa mohlo mesto uberať v 21. storočí. "Tieto elektronické smart systémy predstavujú jednu z možností vnútromestskej dopravy. Tá predstavuje veľkú výzvu pre Bratislavu, ktorú musí mesto riešiť. Verím, že sa tento pilotný projekt stane inšpiráciou pre ďalšie podobné nápady v oblasti dopravy," uviedol.

 

Do ETM sa zapojí aj Mestská polícia Bratislava, ktorá si pre deti pripravila kurz na dopravnom ihrisku. V piatok 22. septembra sa uskutoční Cyklojazda po Bratislave, ktorú organizuje občianske združenie Cyklokoalícia. Po skončení Európskeho týždňa mobility pripravuje DPB v sobotu 23. septembra Deň otvorených dverí.

 

"Pri príležitosti Európskeho týždňa mobility slávnostne spustíme aj mestskú hromadnú dopravu v Malackách, ktorá sa stane súčasťou IDS BK," povedala generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy Zuzana Horčíková.

 

Európsky týždeň mobility sa koná každý rok v termíne od 16. do 22. septembra s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Taktiež, aby vyzvali svojich obyvateľov využívať na prepravu alternatívu voči osobným motorovým vozidlám, napríklad bicykel, verejnú dopravu či chôdzu.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies