Počas Dňa Bielej pastelky si ľudia môžu nechať vyšetriť zrak

NETKY.SK • 22 September 2013, 15:54 • 2 min
Počas Dňa Bielej pastelky si ľudia môžu nechať vyšetriť zrak

PREŠOV - Informačný stánok Únie nevidiacich a slabozrakých bude umiestnený pred Šarišskou galériou.

slovakia

left justify in out

Aj Prešovčania si budú môcť v rámci Dňa Bielej pastelky dať vyšetriť zrak a predísť tak možnému riziku jeho predčasnej straty. V Prešove bude k dispozícii informačný stánok Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v stredu 25. septembra od 10:30 do 18:00 na Hlavnej ulici pred Šarišskou galériou. Informoval o tom vedúci prešovského strediska únie nevidiacich Jozef Hlubovič.

„Návštevníci informačného stánku Únie nevidiacich a slabozrakých na Slovensku budú mať špeciálnu možnosť nechať si bezplatne vyšetriť očné pozadie. Včas sa tak dá zistiť, či ich neohrozuje vekom podmienená degenerácia makuly, ochorenie, ktoré sa objavuje po 50. roku života a je najčastejšou príčinou straty zraku vo vyššom veku. Včasným zachytením a odhalením rizika sa slepote dá predísť,“ uviedol Hlubovič. 

Počas Dňa Bielej pastelky bude v Prešove aj finančná zbierka na pomoc ľuďom, ktorí musia žiť v tme. V uliciach mesta sa budú pohybovať dobrovoľníci oblečení  v tričkách s nápisom Biela pastelka a v rukách ponesú zapečatenú pokladničku. Za symbolické jedno euro si verejnosť môže kúpiť spinku s vyobrazením ceruzky. 

Zbierku Biela pastelka organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska od roku 2002. Jej hlavným cieľom je pomôcť ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím viesť plnohodnotný život, v ktorom môžu študovať, pracovať, športovať, mať rodinu a priateľov. Biela pastelka pomáha nevidiacim vrátiť sa do života. Vďaka jej výnosu môžu odborníci bezplatne poskytovať poradenstvo pri vyrovnávaní sa s postihnutím, pomáhať nevidiacim a slabozrakým pri výbere pomôcok, učia ich chodiť s bielou palicou, pracovať na počítači, ktorý hovorí.

Biela pastelka chce upozorniť na ťažkosti, s ktorými sa slabozrakí a nevidiaci denne stretávajú, a na predsudky, s ktorými musia bojovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies