Počas chladných dní prilietajú na Slovensko viaceré druhy vtákov

NETKY.SK • 29 Október 2015, 14:45 • 2 min
Počas chladných dní prilietajú na Slovensko viaceré druhy vtákov

BRATISLAVA - Počas chladných mesiacov prilietajú na Slovensko viaceré druhy vtákov, ktoré na jar zase odletia. Z dravcov patrí medzi takéto druhy napríklad kaňa sivá, sokol kobec alebo myšiak severský.

slovakia

left justify in out

 „Cez naše územie niektoré druhy tiahnu – ako napríklad kršiak rybožravý.Iné k nám prilietavajú zo severských krajín, pretože tu nájdu vhodnejšie podmienky na prezimovanie," hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

 

K druhom, ktoré u nás možno pozorovať len v tomto období, patrí napríklad kaňa sivá. Jej početnosť v zime sa na Slovensku odhaduje na 3.000 až 5.500 jedincov. "Vyskytuje sa najmä na poliach a lúkach v blízkosti rybníkov a močiarov, v čase od konca októbra do konca apríla. Prvé kane sme už zaznamenali počas ich večerného sčítavania, ktoré robíme spolu s našimi členmi na viacerých lokalitách," priblížila Deutschová.

 

Ďalším druhom, ktorý pravidelne prilieta na zimu, je myšiak severský. "Je väčší príbuzný nášho myšiaka lesného, hniezdi v Škandinávii a Rusku a u nás pravidelne zimuje. Početnosť v jednotlivých rokoch silno kolíše, pravdepodobne v súvislosti s kolísaním početnosti hrabošov a lumíkov a s klimatickými podmienkami na severe Európy. Odhadom 800 až 2.500 jedincov sa u nás zdrží iba do apríla," povedal Roman Slobodník z RPS.

 

Chladné a zimné dni sú pre vtáky náročnejšie, preto teraz vytvárajú mnohé druhy kŕdle. "Typickým príkladom sovy, ktorá vytvára kŕdle, je krásna a veľmi obľúbená myšiarka ušatá. V tomto období k nám zalietavajú i myšiarky zo severovýchodu Európy. Cez deň odpočívajú v intravilánoch obcí, najčastejšie v skupinách ihličnatých stromoch na cintorínoch, v parkoch, areáloch kostolov, škôl, zdravotníckych zariadení alebo v záhradách. Vyskytnú sa i mimo intravilánu," pokračoval Slobodník.

 

Ornitológovia upozorňujú, že počas migrácie musia operence čeliť rôznym prekážkam, napríklad i stretu s nadzemným elektrickým vedením. Na Slovensku sa budú nebezpečné úseky pre vtáky preto ekologizovať. "Slovensko je pre iné krajiny veľkým príkladom pri riešení tohto problému. Vďaka projektu LIFE Energia sa identifikujú elektrické vedenia, pri ktorých veľmi často dochádza ku kolíziám s vtáctvom. Tieto nebezpečné úseky sa budú následne ekologizovať takými ochrannými prvkami, ktoré si vtáky včas všimnú a vedenie tak nadletia," zhrnula Deutschová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona