Počas búrkovej noci v Česku udrelo vyše 51-tisíc bleskov

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 15:32 • 2 min
Počas búrkovej noci v Česku udrelo vyše 51-tisíc bleskov

PRAHA - Meteorológovia v Českej republike zaznamenali v noci nadnes počas prudkých búrok vyše 51.000 úderov blesku. Podľa spravodajského portálu iDNES.cz, ktorý sa odvoláva na údaje Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), takýto počet zachytili meracie prístroje, napriek mimoriadnosti však zrejme nepredstavuje rekord.

slovakia

left justify in out

Meteorológ Petr Pešice z Ústavu fyziky a atmosféry Akadémie vied ČR vysokú bleskovú aktivitu nepovažuje za "niečo úplne výnimočné" a tvrdí, že takáto situácia nastáva "jeden-dvakrát za leto". Dodal, že pred niekoľkými rokmi bolo zaznamenaných za jedinú noc asi 65.000 bleskov. Zo starších údajov podľa iDNES.cz vyplýva, že v júli v ČR obvykle zaznamenajú 130.000-150.000 úderov blesku.

 

Vlna búrkového počasia postupujúca smerom od západu počas dnšešnej noci okrem ČR zasiahla aj Nemecko, Rakúsko a Poľsko. Blesky, silný vietor, dážď a krupobitie narušili dopravu a dodávky elektriny. V nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko podľa denníka Süddeutsche Zeitung tornádo strhlo strechy na desiatkach domov, nespôsobilo však vážnejšie zranenia. Jediný smrteľný prípad zaznamenali v Poľsku, kde padajúci strom zavalil muža v aute.

 

Prudké búrky v Česku vyvolal príchod studeného frontu po niekoľkodňových horúčavách.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies