Počas bojov v Donbase prišlo o život najmenej 65 detí

NETKY.SK • 23 Február 2015, 14:49 • 2 min
Počas bojov v Donbase prišlo o život najmenej 65 detí

KYJEV - Konflikt vo východoukrajinskom Donbase si doteraz vyžiadal životy najmenej 65 detí a ďalších 127 ich utrpelo zranenia, informoval dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve splnomocnenec prezidenta pre práva detí Mykola Kuleba, ktorý podotkol, že ide o oficiálnu štatistiku vlády. Podľa OSN bolo v konflikte zranených najmenej 159 maloletých.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kuleba spresnil, že väčšina detí podľahla zraneniam v dôsledku zásahu črepinou granátu, výbuchov alebo zo strelných zbraní.

 

Splnomocnenec tiež uviedol, že ďalšie stovky detí trpia kvôli smrti jedného či oboch rodičov, majú psychické problémy, prejavuje sa na nich stres, nedostatočná výživa, nedostupnosť vzdelávania, rozpad rodín a podobne.

Kuleba dnes oznámil, že jeho úrad predkladá parlamentu návrh na prijatie programu na zjednodušenie adopcií detí z oblastí na východe Ukrajiny, kde od vlaňajšej jari prebieha tzv. protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl. Spresnil, že návrh zákona je už pripravený na prerokovanie poslancami.

 

Poslankyňa Iryna Heraščenková na brífingu informovala, že počas evakuácie zo zóny ATO mnohé deti stratili alebo prišli o doklady vrátane rodných listov. Znovuvydanie dokladov je možné dosiahnuť len prostredníctvom súdov, čo je dlhá procedúra. Práve preto navrhovaný zákon zavádza tzv. patronátnu rodinu, ktorá sa osirelých alebo opustených detí ujme. Poslankyňa vyjadrila nádej, že parlament zákon prijme v čo najkratšom čase.

Konflikt na východe Ukrajiny si celkovo vyžiadal už viac ako 5600 obetí na životoch.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies