Pobrežná hliadka pri ostrove Lampedusa zachránila 41 utečencov

NETKY.SK • 29 Október 2013, 09:05 • 2 min
Pobrežná hliadka pri ostrove Lampedusa zachránila 41 utečencov

RÍM - Talianska pobrežná hliadka zachránila v noci nadnes 41 utečencov z plavidla približne sto kilometrov južne od ostrova Lampedusa v Stredozemnom mori. Imigrantov následne vyzdvihla loď vojenského námorníctva a dopravila na pevninu, kde ich čaká vypočúvanie, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pri talianskych brehoch tento rok pristálo už vyše 36.000 utečencov prevažne z Afriky a Blízkeho východu, ktorí utekajú pred chudobou a vojnovými konfliktmi vo svojej vlasti. Dve stroskotania si začiatkom mesiaca vyžiadali životy viac ako 400 ľudí a podnietili lídrov EÚ k diskusii o spôsobe zastavenia tohto fenoménu. V nedeľu námorníctvo zachránilo 400 utečencov pri Sicílii.

Taliansko posilnilo hliadky na mori v oblasti medzi Líbyou, Tuniskom a svojím pobrežím po tom, ako začiatkom októbra neďaleko Lampedusy stroskotala loď s niekoľkými stovkami imigrantov prevažne z Eritrey a o niekoľko dní na to sa druhá loď s asi 200 osobami na palube prevrátila neďaleko Malty.

Lampedusa, malý ostrov na polceste medzi Tuniskom a Sicíliou, je stredobodom dlhotrvajúcej prisťahovaleckej krízy, v ktorej sa ročne vydávajú desaťtisíce ľudí na cestu na malých, nebezpečných lodiach za lepším životom v Európe. Ostrov sa nachádza bližšie k brehom Afriky ako k pevninskému Taliansku a je preto častým cieľom pašeráckych lodí prevážajúcich imigrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies