Pobrežie Slonoviny: Opozícia odmietla schválenie novej ústavy v referende

NETKY.SK • 2 November 2016, 12:09 • 2 min
Pobrežie Slonoviny: Opozícia odmietla schválenie novej ústavy v referende

ABIDJAN - Opozičné strany v Pobreží Slonoviny odmietli dnes uznať výsledky nedeľňajšieho referenda, v ktorom vyše 90 percent voličov odsúhlasila novú ústavu. Podľa opozície bol plebiscit zmanipulovaný, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Referendum bolo sfalšované. Je to jasné nám aj každému," povedal Pascal Affi N'Guessan, vodca opozičného Ľudového frontu Pobrežia Slonoviny (FPI). Jeho vyhlásenie odznelo niekoľko hodín po oznámení oficiálnych výsledkov plebiscitu, podľa ktorých novú ústavu podporilo 93,42 percenta zúčastnených voličov. Proti návrhu hlasovalo len 6,58 percenta voličov.

 

Podľa údajov ústrednej volebnej komisie, zverejnených v noci nadnes, prišlo hlasovať viac ako 42 percent z vyše šiestich miliónov oprávnených voličov. Opozícia vopred vyzývala na bojkot volieb, zatiaľ čo prezident Alassane Ouattara agitoval za schválenie ústavy pozmenenej sériou dodatkov.

 

Na základe novej ústavy sa má okrem iného zriadiť funkcia viceprezidenta a Senát ako druhá parlamentná komora. Zmierňujú sa tiež doterajšie prísne požiadavky týkajúce sa občianstva prezidentských kandidátov; podľa nich museli byť obaja rodičia kandidátov už od narodenia občanmi Pobrežia Slonoviny a nijakého iného štátu. Návrh novej ústavy schválil parlament Pobrežia Slonoviny takmer jednomyseľne 11. októbra.

 

Opozícia obviňuje prezidenta z toho, že úpravy základného zákona štátu presadil kvôli tomu, aby sa on a jeho politická klika mohli udržať pri moci. Zrušenie obmedzení ohľadne občianstva prezidentských kandidátov sa priamo týkajú priamo Ouattaru, ktorého otec pochádza zo susednej Burkiny Faso. V predchádzajúcich voľbách v roku 2010 mohol preto kandidovať len vďaka novej ústave. Spory okolo výsledkov volieb vtedy viedli k niekoľkomesačnej občianskej vojne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona