Pobrexitové rokovania sa ešte neskončili. Londýn žiada EÚ o úpravu dohody

NETKY.SK • 21 Júl 2021, 16:35 • 2 min
Pobrexitové rokovania sa ešte neskončili. Londýn žiada EÚ o úpravu dohody

ANGLICKO - Britská vláda sa v stredu vyjadrila, že postbrexitové obchodné pravidlá, ktoré dohodla s Európskou úniou, "nemôžu pokračovať" a treba ich prepracovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po odchode Británie z ekonomického priestoru EÚ v závere roka 2020 sa vzťahy zhoršili pre usporiadanie obchodu týkajúceho sa Severného Írska, teda jedinej časti Spojeného kráľovstva, ktorá priamo hraničí s 27-členným blokom.

 

img

 

Dvojaký pohľad 

Na základe dohody sa musia robiť colné kontroly niektorých tovarov pohybujúcich sa medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva. Cieľom je ponechanie otvorených hraníc medzi Severným Írskom a Írskom, ktoré je členom EÚ. Kontroly však hnevajú severoírskych unionistov, ktorí tvrdia, že vytvárajú hranicu v Írskom mori a oslabujú zväzky Severného Írska so zvyškom Spojeného kráľovstva.

 

img


Británia obviňuje EÚ, že zaujala "formalistický" prístup k pravidlám, ktorý vytvára pre firmy zbytočnú byrokraciu. Londýn preto úniu vyzýva na prejavenie pragmatizmu.

 

Britský minister pre brexit David Frost uviedol, že Británia sa snažila dohody implementovať "v dobrej viere", ale vytvárajú veľké bremeno pre firmy a spoločnosť Severného Írska.

 

"Veľmi jednoducho povedané, nemôžeme takto pokračovať," povedal v stredu v hornej komore britského parlamentu.

 

img

 

Cesta by tu bola 
Frost konštatoval, že "existujú okolnosti na oprávnenie použitia článku 16" dohody, ktorý umožňuje zrušenie zmluvy jednou stranou za extrémnej situácie. "Avšak, dospeli sme k záveru, že teraz nie je správny čas, aby sme to urobili," dodal minister.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies