Pobrežie Slonoviny: Francúzi zničili vozidlá útočiace na ich veľvyslanectvo

NETKY.SK • 7 Apríl 2011, 11:54 • 2 min
Pobrežie Slonoviny: Francúzi zničili vozidlá útočiace na ich veľvyslanectvo

Pobrežie Slonoviny: Francúzi zničili vozidlá útočiace na ich veľvyslanectvo

slovakia

left justify in out

img

Francúzske helikoptéry v metropole Pobrežia Slonoviny Abidjane zničili dve vozidlá s ozbrojenými útočníkmi, ktorí sa pokúšali preniknúť do rezidencie francúzskeho veľvyslanca. Oznámil to dnes francúzsky minister obrany Gérard Longuet.
      Ozbrojenci v dvoch pick-upoch boli zjavne príslušníkmi síl lojálnych prezidentovi Laurentovi Gbagbovi, ktorý odmieta odovzdať moc medzinárodne uznanému víťazovi novembrových volieb hlavy štátu Alassanovi Ouattarovi.
      "Dva ozbrojené pick-upy prichádzajúce z rezidencie bývalého prezidenta Gbagba sa za streľby pokúsili preniknúť do francúzskej rezidencie. Pri obrane boli zničené helikoptérami (francúzskej mierovej operácie) Unicorn," uviedol Longuet pred francúzskym Senátom.
      Francúzske jednotky, ktoré v krajine podporujú mierovú misiu OSN, v noci na dnes zničili aj vojenské vozidlá Gbagbových vojakov počas záchrany japonského veľvyslanca. Gbagbovi vojaci vtrhli do japonskej rezidencie, kde sa veľvyslanec Jošifumi Okamura so siedmimi spolupracovníkmi ukryl do opevnenej miestnosti. Japonských diplomatov Francúzi vzápätí previezli vrtuľníkom do bezpečia. Informovali o tom francúzska armáda, ako aj japonské ministerstvo zahraničných vecí.
      K útokom na diplomatické objekty došlo v čase, keď sily lojálne Ouattarovi obkľúčili Gbagbovu vlastnú rezidenciu, kde sa neústupčivý líder ukrýva v podzemnou bunkri.
      Šéf francúzskej diplomacie Alain Juppé dnes uviedol, že Paríž požiadalo niekoľko krajín o evakuáciu ich diplomatov z Abidjanu. Medzi týmito krajinami je aj Izrael a India.
      Gbagbovo odmietanie odstúpiť a odovzdať moc Ouattarovi zatiahlo Pobrežie Slonoviny do násilia a ozbrojeného konfliktu.
      OSN sa snaží vyjednávať o odstúpení Gbagba, ten sa však naďalej odmieta vzdať, hoci ho bráni už len malá časť jeho verných ozbrojených stúpencov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona