Poberatelia rodičovského príspevku by mohli byť oslobodení od platenia odvodov

NETKY.SK • 25 November 2013, 11:27 • 2 min
Poberatelia rodičovského príspevku by mohli byť oslobodení od platenia odvodov

BRATISLAVA – Ľudia, ktorí poberajú rodičovský príspevok a pracujú na dohodu, by už od budúceho roka nemuseli povinne platiť odvody do Sociálnej poisťovne, zdravotnej poisťovne a takisto by nemuseli podávať daňové priznanie a zo zarobenej sumy platiť daň.

slovakia

left justify in out

Skupina nezaradených poslancov, do ktorej patrí Daniel Lipšič, Juraj Miškov, Jozef Kollár, Martin Chren, Juraj Droba, Jana Žitňanská a Daniel Krajcer totiž predložili do Národnej rady (NR) SR návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o sociálnom poistení.

Cieľom predkladaného návrhu zákona je podľa skupiny poslancov umožniť osobe, ktorá poberá rodičovský príspevok a spĺňa určité kritériá, aby mohla pracovať na dohodu o pracovnej činnosti, respektíve na dohodu o vykonaní práce podľa Zákonníka práce. "Zároveň, pokiaľ na základe tejto dohody zarobí sumu, ktorá neprekročí v návrhu stanovenú hranicu, táto osoba nie je povinná platiť odvody do Sociálnej poisťovne, odvody do zdravotnej poisťovne a takisto nie je povinná podávať daňové priznanie a zo zarobenej sumy platiť daň," navrhujú poslanci.

Výnimka z povinnosti platiť poistné je však podľa nich uplatniteľná len za podmienky, že osoba za rok nezarobí viac, ako sumu rovnajúcu sa nezdaniteľnému základu dane z príjmov za príslušné zdaňovacie obdobie. Na rok 2013 táto suma predstavuje 3735,94 eura ročne, teda 311,33 eura mesačne. "Samozrejme, ide o súhrnný ročný príjem, posudzovaná osoba teda môže túto sumu zarobiť postupne, alebo aj na jedenkrát," uviedli v návrhu zákona poslanci.

Tieto zmeny by podľa poslancov pomohli zlepšiť finančnú situáciu mamičiek na materskej dovolenke. "Ich situácia dnes vo všeobecnosti nie je dobrá. Návrh takisto oslobodzuje dotknuté osoby, v prípade, že spĺňajú stanovené podmienky, od zbytočnej byrokracie a zbavuje ich povinnosti platiť odvody a dane. Inými slovami, pokiaľ neprekročia stanovenú hranicu zárobku, zostáva im celá čiastka, ktorú si zarobia a môžu si tak vylepšiť svoje sociálne postavenie," zdôvodnili poslanci v návrhu zákona.
      Ďalším pozitívom návrhu podľa nich je fakt, že zamestnávatelia môžu takto na drobnejšie práce využívať dohody o vykonaní práce, či o pracovnej činnosti, pričom sú takisto odbremenení od zbytočnej byrokracie. "Umožňuje im to takisto flexibilne pristupovať k plneniu niektorých úloh v rámci ich podnikateľskej činnosti, čo zlepšuje podnikateľské prostredie. Podnikateľom za splnenie v návrhu stanovených podmienok nevzrastajú náklady na pracovnú silu, ako by to bolo v iných prípadoch," uviedli poslanci. Podľa návrhu by mohol zákon nadobudnúť účinnosť od 1. marca 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona