Poberanie dávky v nezamestnanosti sa nezamestnaným predĺži o dva mesiace

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 10:07 • 2 min
Poberanie dávky v nezamestnanosti sa nezamestnaným predĺži o dva mesiace

BRATISLAVA - Desaťtisíce nezamestnaných, ktorí v súčasnosti dostávajú dávku v nezamestnanosti, budú túto dávku poberať ďalšie dva mesiace.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes schválila novelizáciu nariadenia o predĺžení podporného obdobia v nezamestnanosti počas trvania mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením Covid-19.

 

img

 

Týka sa to aj tých nezamestnaných, ktorým sa obdobie poberania dávky predlžovalo už v minulom roku. Predĺžené podporné obdobie sa totiž vzťahuje na nezamestnaných, ktorým sa poberanie dávky skončilo alebo ešte len skončí v období od augusta minulého roka do mája tohto roka. Dlhšie poberanie nezamestnaneckej dávky zvýši výdavky Sociálnej poisťovne o 68,7 milióna eur.

 

img

"Poistencom, ktorým sa skončilo obdobie poberania dávky v nezamestnanosti v auguste 2020 až marci 2021, sa podporné obdobie predĺži o 2 mesiace nad rámec súčasného právneho stavu," uviedlo ministerstvo práce. Ak sa nezamestnaným skončí obdobie poberania dávky v nezamestnanosti v apríli tohto roka, podporné obdobie sa im v priemere natiahne o 1,5 mesiaca.

 

"Poistencom, ktorým sa skončí pôvodné podporné obdobie v máji tohto roka, sa podporné obdobie predĺži v priemere o pol mesiaca," informovalo ministerstvo. Predĺžené podporné obdobie v nezamestnanosti sa pritom skončí najneskôr 31. mája tohto roka.

 

img


Predĺženie obdobia poberania dávky v nezamestnanosti by sa malo v marci tohto roka týkať približne 61,6 tisíca osôb, v apríli 66,1 tisíca ľudí a v máji zhruba 24,9 tisíca nezamestnaných.

 

Prečítajte si tiež: Na vyplácanie dôchodkov išlo vlani z iných fondov Sociálnej poisťovne 1,73 miliardy Eur

 

"Priemerná mesačná suma vyplatenej dávky v nezamestnanosti u dotknutej skupiny osôb sa predpokladá na úrovni 450 EUR," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Nezamestnaným, ktorí prestali dostávať dávku v nezamestnanosti po 12. marci minulého roka, sa obdobie poberania dávky predĺžilo o jeden mesiac počas minulého roka už štyrikrát.


Súvisiaci článok: V dôsledku pandémie sa bez práce ocitlo takmer 200 tisíc Slovákov a Sloveniek



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies