Pobaltské štáty požadujú trvalú prítomnosť vojakov NATO

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 14:48 • 2 min
Pobaltské štáty požadujú trvalú prítomnosť vojakov NATO

VILNIUS - Trojica pobaltských štátov požaduje od NATO, aby na ich území natrvalo umiestnila svoje sily ako odstrašujúci prostriedok v období zvyšujúcej sa asertivity Ruska.

slovakia

left justify in out

Ministri obrany Estónska, Litvy a Lotyšska chcú ešte tento týždeň odovzdať spoločný list s týmto obsahom najvyššiemu veliteľovi NATO v Európe, povedal pre agentúru AP hovorca litovskej armády Mindaugas Neimontas, podľa ktorého je takýto krok "nutný vzhľadom na bezpečnostnú situáciu". Dodal, že aliancia by mala do Pobaltia vyslať jednotku s veľkosťou brigády, po jednom 700- až 800-člennom prápore do každej z troch republík. Vlády predpokladajú rotáciu zahraničných síl, ako je to dnes v prípade misie NATO na ochranu estónskeho, litovského a lotyšského vzdušného priestoru.

 

Litva ešte vo februári vyhlásila, že plánuje obnoviť povinnú vojenskú službu, ktorú zrušila v roku 2008. Dôvodom sú podľa prezidentskej kancelárie obavy z agresívneho správania Ruska nielen na Ukrajine, ale aj v pobaltskom regióne. Litva, Estónsko a Lotyšsko majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja situácie na východe Ukrajiny po marcovej ruskej anexii Krymu. Znepokojenie tiež vyvolávajú špekulácie, že po Ukrajine by sa Moskva mohla podobným spôsobom pokúsiť o destabilizáciu pobaltských krajín, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu. Severoatlantická aliancia už oznámila, že bude častejšie uskutočňovať armádne cvičenia v oblasti Baltského mora v reakcii na zvýšenie ruských vojenských aktivít v tomto regióne. V decembri 2014 Rusko uskutočnilo v Pobaltí veľké vojenské cvičenie za účasti 9000 vojakov a 55 námorných plavidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies