Pobaltské krajiny sa obávajú ruských manévrov v Kaliningrade

NETKY.SK • 20 September 2013, 18:21 • 2 min
Pobaltské krajiny sa obávajú ruských manévrov v Kaliningrade

VILNIUS - Tri pobaltské krajiny v piatok vyjadrili obavu z rozsahu začínajúcich sa vojenských cvičení v Bielorusku a ruskej exkláve Kaliningrad, území nachádzajúcim sa medzi Poľskom a Litvou.

slovakia

left justify in out

Podľa lídrov Estónska, Litvy a Lotyšska je deklarovaný protiteroristický cieľ rusko-bieloruských manévrov pochybný. Poukázali pritom na Bielorusmi potvrdený počet 13-tisíc zapojených vojakov, účasť lietadiel, delostrelectva či obrnených vozidiel. Podľa zástupcu náčelníka estónskeho generálneho štábu Eera Reba je za cvičením trvajúcim do štvrtka "protizápadná agenda".

Pobaltské štáty majú dlhodobo napäté vzťahy s Ruskom. Desaťročia totiž boli súčasťou niekdajšieho Sovietskeho zväzu a nezávislé sú iba niečo vyše 20 rokov. Medzitým sa stali členom EÚ a NATO, no Rusi ich stále považujú za sféru svojho vplyvu. Vzájomné vzťahy sú preto napäté a Lotyši, Estónci a Litovčania sa so žiadosťou o pomoc obracajú na alianciu. Tá má v pláne ešte tento rok v regióne usporiadať vojenské cvičenia za účasti 6000 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies