Počas Dní mesta sa bude spomínať aj na pytačky Alžbety Báthoryovej

NETKY.SK • 16 September 2010, 07:27 • 2 min
Počas Dní mesta sa bude spomínať aj na pytačky Alžbety Báthoryovej

Počas Dní mesta sa bude spomínať aj na pytačky Alžbety Báthoryovej

slovakia

left justify in out

img

Vranovská samospráva sa v týchto dňoch pripravuje na oslavy Dní mesta, ktorými si pripomenie 740. výročie prvej písomnej zmienky o Vranove nad Topľou. Súčasťou trojdňového podujatia začínajúceho sa v piatok 17. septembra bude slávnostne zasadnutie Mestského zastupiteľstva, 41. hornozemplínske folklórne slávnosti, ale aj divadelné predstavenie spomínajúce na pytačky spred štyroch storočí, po ktorých sa krvavá grófka Alžbeta Báthoryová zosobášila v miestnom chráme s Františkom Nádasdym.
V prvý deň mestských slávností sa uskutoční vernisáž medzinárodnej poplenérovej výstavy výtvarných umelcov s názvom Umenie spája, následne sa začne slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva. "Jeho hlavným bodom je odovzdanie verejných ocenení, a to cien mesta, cien primátora a čestných uznaní jednotlivým osobnostiam, ako aj kolektívom, ktorí dosiahli v spojitosti s Vranovom nad Topľou viacero úspechov," informovala TASR vedúca oddelenia kultúry vranovského Mestského úradu (MsÚ) Viera Machková. Dodala, že po odovzdaní ocenení je široká verejnosť pozvaná na kultúrny program pred budovu mestského Domu kultúry, ten začne Pytačkami na vranovskom zámku viažucimi sa na životný príbeh Alžbety Báthoryovej.
"V tomto roku si pripomíname 435. výročie jej svadby s Františkom Nádasdym. Nešlo o hocijakú slávnosť, 8. mája 1575 sedelo vo vranovskom zámku za svadobnými stolmi 4500 hostí vrátane vyslancov uhorského kráľa," uviedla na margo historických súvislosti Machková. Dodala, že sobášu predchádzali pytačky, ktorých rekonštrukciu zhliadnu diváci v piatkovom programe so začiatkom o 17.00 h. Neskôr sa na tribúne pred Domom kultúry predstaví viacero folklórnych skupín, ako aj hudobné zoskupenie Cigánski diabli s violončelistkou Silviou Šarköziovou.
V sobotu 18. septembra sa uskutoční pred zvonicou na Dlhej ulici prezentácia publikácie Jozefa Švarbalíka a kolektívu viažuca sa k histórii tejto mestskej časti s názvom Vranovské Dlhé a jeho zvon času. Hornozemplínske folklórne slávnosti sa začnú za účasti viac ako 10 účinkujúcich zoskupení o 15.00 h pred Domom kultúry. Vyvrcholia v nedeľu 19. septembra slávnostným galaprogramom Od srdca k srdcu, na ktorom vystúpia folklórne súbory Vranovčan, Orgonina, Rovina, Oblík, Bystrančan, Vranovskí heligonkári, Očovan, ale aj ukrajinské zoskupenie Turianska Dolina.
Mesto pri príležitosti tohtoročných osláv obdaruje pozvaných hostí aj špeciálnym Báthoryčkiným krvavým elixírom. "Ide o alkoholický nápoj z horca, sfarbený do červena, fľaša je vybavená aj príslušnou spomienkovou etiketou," poznamenala Machková. Dodala, že samospráva zhotovila v súvislosti so 740. výročím prvej písomnej zmienky o Vranove aj pamätnú mincu, na ktorej je zobrazený mestský erb a vranovský rímskokatolícky chrám Narodenia Panny Márie, ten je od roku 2008 povýšený na baziliku minor. "Je určená pre zberateľov, ako aj bežných ľudí, všetci záujemcovia si ju budú môcť zaobstarať prostredníctvom kancelárie prvého kontaktu na vranovskom MsÚ od budúceho týždňa," uzavrela Machková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies