Počas Dní majstrov ÚĽUV-u Bratislava ožije ľudovou kultúrou a remeslami

NETKY.SK • 30 August 2011, 18:12 • 2 min
Počas Dní majstrov ÚĽUV-u Bratislava ožije ľudovou kultúrou a remeslami

Počas Dní majstrov ÚĽUV-u Bratislava ožije ľudovou kultúrou a remeslami

slovakia

left justify in out

img

Prezentáciu ľudovej kultúry a remesiel z rôznych regiónov Slovenska ponúkne 21. ročník festivalu Dni majstrov ÚĽUV-u v dňoch 2. až 4. septembra. Podujatie privedie do centra Bratislavy 250 ľudových umelcov. Záštitu nad podujatím prevzala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová a minister kultúry Daniel Krajcer.
      Festival otvorí v piatok 2. septembra  program Chorea Slovaka v podaní umeleckého súboru SĽUK. Sobota (3.9.) aj nedeľa (4.9) prinesú celodenné predvádzania známych i menej známych remesiel ako hrnčiarstvo, rezbárstvo či výrobu lán alebo čižiem. Festival priblíži ručnú remeselnú výrobu s väzbou na domáce tradície, sprostredkuje autentické zážitky, aké vznikajú z osobných stretnutí s ľudovými majstrami z rôznych častí Slovenska.
      Ľudovým remeslám bude patriť celé Hviezdoslavovo námestie, Primaciálne námestie Čipkovanému Slovensku, kde viac ako 70 čipkárok z celej republiky predvedie výrobu rozličných druhov čipky. Návštevníci budú mať zároveň jedinečnú možnosť vyskúšať si paličkovanie pod vedením lektorky. Podobným spôsobom sa predvedú aj drotárski majstri.
      Detským návštevníkom bude venovaná zóna s kolotočom na ručný pohon, hojdačky aj tvorivé dielne Školy remesiel na nádvoriach Primaciálneho paláca. Spolu s rodičmi si tu deti budú môcť vyskúšať prácu s drevom, drôtom, prútím alebo hlinou. Detvákom bude venovaná aj verejná zbierka organizovaná v spolupráci s občianskym združením Divé maky s názvom Remeslo pre rómske deti.
      Súčasťou programu bude aj Folkkorzo, ktorým sa bratislavské korzo premení na miesto, kde stretnete ľudí v tradičnom kroji či krojových súčastiach z celého Slovenska. Program na Hlavnom námestí spestrí módna prehliadka autentických krojov i modelov súčasného textilného dizajnu.
      Novinkou podujatia je Gastronomický dvor, ktorý ponúkne špeciality tradičnej slovenskej kuchyne. Na Hlavnom námestí sa počas dvoch dní predstavia viac ako dve desiatky hudobných a tanečných súborov, medzi nimi SĽUK, Muzička, Technik, Trnky, Ifjú Szivek, Vienok či Prvosienka, k dispozícii bude aj škola tanca. Festival ukončí v nedeľu večer samostatné vystúpenie Lúčnice s predstavením Mladosť a krása.
      „Veľmi odporúčam navštíviť úvodné predstavenie SĽUKu, ktorým sa začína celý festival. Sobota je komponovaný program, ktorý bude predstavovať nielen experimentujúce telesá, ale aj tradičný folklór. Bude obohatený o módnu prehliadku krojov, prehliadku experimentu, ako sa dá využiť krojový prvok v dennom civilnom oblečení. Všetci naši návštevníci spoznajú atmosféru remesiel, 250 remeselníkov bude predvádzať svoje remeslá. Priamy kontakt s týmito ľuďmi, ktorí prichádzajú zo všetkých končín Slovenska, je očarujúci a napĺňa človeka energiou. Myslím, že každý deň sa oplatí prísť,“ uviedol pre TASR Milan Beljak, generálny riaditeľ ÚĽUV-u.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies