Po zrušení závodu Nokia v Maďarsku príde o prácu aj 500 Slovákov

NETKY.SK • 18 Júl 2014, 13:03 • 2 min
Po zrušení závodu Nokia v Maďarsku príde o prácu aj 500 Slovákov

KOMÁRNO - Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Komárno nedisponuje momentálne oficiálnym stanoviskom zamestnávateľa ani úradu práce v Maďarsku o prepúšťaní vo firme Nokia. Informovala o tom TASR hovorkyňa úradu Helena Tarabčíková.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla, v súčasnosti v závode Nokia pracuje približne 500 občanov SR, toto číslo je však len orientačné. "Ak sa správy o zrušení závodu v severomaďarskom Komárome oficiálne potvrdia, ÚPSVR Komárno po dohode s úradom práce v Maďarsku zriadi vysunuté pracovisko úradu v priestoroch závodu, zároveň sa zapojí do organizácie burzy práce s partnerským úradom v Maďarsku. Taktiež pripravíme ponuku voľných pracovných miest v okrese a pre potenciálnych uchádzačov zabezpečíme informačno-poradenské služby s ponukami voľných pracovných miest, s ponukami rekvalifikačných kurzov," pokračovala. Dodala, že v okrese Komárno je nahlásených v súčasnosti 50 voľných pracovných miest v rôznych profesiách.
     

Podľa ďalších slov Tarabčíkovej ÚPSVR taktiež zabezpečí odborné poradenské služby zamerané na zisťovanie osobných predpokladov a schopností zamestnancov, vytvorenie osobnostného profilu klienta na určenie aktivít, opatrení a služieb na jeho začlenenie na trh práce. "Pripravíme ponuku aj iných aktívnych opatrení na trhu práce, na podporu a pomoc pre prepustených zamestnancov firmy, ako je napríklad príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť," vysvetlila. Pripomenula, že ÚPSVR Komárno bude zároveň spolupracovať s najbližšími úradmi práce v okolí, aby dokázali umiestniť na trh práce čo najväčší počet potenciálnych uchádzačov o zamestnanie.
     

Podľa maďarského denníka Népszabadság výroba z Komáromu sa presunie do Ázie. Celkovo o prácu príde 1800 zamestnancov. Ako denník uvádza, prepúšťanie sa má začať v septembri a bude sa realizovať celkove v troch etapách. Zrušením závodu, ktorý začal vyrábať pred 15 rokmi, zaniknú aj stovky pracovných miest dodávateľov.
     

Americký softvérový koncern Microsoft vlani odkúpil časť Nokie za 5,44 miliardy eur. Dôvodom bolo úsilie koncernu o zvýšenie podielu na trhu inteligentných telefónov. Firma Microsoft ohlásila plán reštrukturalizácie spoločnosti, ktorej súčasťou je najrozsiahlejšie prepúšťanie v jej histórii. V priebehu roka plánuje zrušiť až 18.000 pracovných miest. Cieľom opatrení je zjednodušiť operácie koncernu a integrovať mobilnú divíziu Nokie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies