Po zmiznutom malajzijskom lietadle bude pátrať komerčná spoločnosť

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 10:55 • 2 min
Po zmiznutom malajzijskom lietadle bude pátrať komerčná spoločnosť

SYDNEY - Pátranie po takmer dva mesiace nezvestnom lietadle malajzijských aerolínií, ktoré sa pravdepodobne zrútilo do Indického oceánu, prevezmú komerčné spoločnosti, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov Austrálie, Malajzie a Číny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Chystáme sa vyhlásiť výberové konanie na jedného operátora, ktorý bude pokračovať v pátraní a obohatí ho o nové prvky," uviedol austrálsky minister dopravy Warren Truss po skončení trojstranného pracovného stretnutia v austrálskej metropole Canberra. 

 

Jedna z najväčších pátracích akcií v dejinách letectva zatiaľ nepriniesla žiadne výsledky a po zmiznutom Boeingu 777-200 sa nenašla ani jediná stopa.  

 

Medzinárodné tímy doposiaľ uskutočnili 334 prieskumných letov. Prehľadali 4,5 milióna štvorcových kilometrov morskej hladiny a preskúmali 400 štvorcových kilometrov morského dna.

 

V Canberre sa v stredu stretnú odborníci na leteckú dopravu a vyšetrovatelia leteckých nehôd, aby stanovili podmienky výberového konania pre komerčné pátracie spoločnosti. "V komisii bude sedieť každý, kto vo svete letectva niečo znamená," povedal šéf medzinárodného pátracieho tímu Angus Houston. Houston, ktorý presúva koordinačné stredisko pátrania z Perthu do Canberry, dnes na tlačovej konferencii ďalej uviedol, že pátranie po lete MH370 môže trvať ešte ďalších 12 mesiacov.      

 

Vojenské námorníctvo Spojených štátov zapožičalo na ďalší mesiac automatickú ponorku Bluefin-21 vybavenú sonarom a kamerou, ktorá pátra v oblasti vzdialenej približne 1580 kilometrov severovýchodne od austrálskeho mesta Perth.

 

Oblasťou, v ktorej ponorka doteraz pátrala po zmiznutom lietadle bol kruh s polomerom desať kilometrov od miesta, kde boli 8. apríla naposledy zachytené signály, ktoré mohli pochádzať z čiernych skriniek zmiznutého malajzijského boeingu.

 

Nový prieskum morského dna, ktorý bude zabezpečovať komerčná spoločnosť, bude prebiehať na 700 kilometrov dlhom a 80 kilometrov širokom páse morského dna. Spoločnosť zároveň bude musieť mať k dispozícii ponorku, ktorá sa dostane hlbšie ako Bluefin.

 

Automatická ponorka zapožičaná americkým vojenským námorníctvom má totiž maximálny ponor 4500 metrov a kvôli stiahnutiu dát zachytených sonarom sa každých 16 hodín musí vynoriť na hladinu. je preto pravdepodobné, že bude časom nahradená ponorkou, ktorá bude schopná zostúpiť do hĺbky až 6000 metrov a dáta sa na loď, ktorá ju bude ťahať, prenesú v reálnom čase. 

 

Let MH370 spoločnosti Malaysia Airlines z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z obrazoviek radarov 8. marca. Na palube stroja Boeing 777 bolo 239 ľudí, väčšinu cestujúcich tvorili čínski občania. Odvtedy niet po lietadle ani stopy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies