Po zmene časového pásma si na ostrove užili novoročné oslavy

NETKY.SK • 4 Január 2012, 09:16 • 2 min
Po zmene časového pásma si na ostrove užili novoročné oslavy

Po zmene časového pásma si na ostrove užili novoročné oslavy

slovakia

left justify in out

img

Ostrovný štát Samoa v južnom Tichomorí začal s novoročnými oslavami o celý deň skôr. Krajina sa vyškrtnutím jedného dňa - 30. decembra - posunula 24 hodín do budúcnosti.

Po štvrtku 29. decembra na Samoi hneď nasledovala sobota 31. decembra - novoročná zábava sa začala vo štvrtok úderom polnoci, o 12.01 h miestneho času už mali Nový rok.

Pláže i bazény boli plné oslavujúcich ľudí. Podobnú virtuálnu časovú hranicu prekročili aj na susednom ostrove Tokelau, ktorý patrí Novému Zélandu.

Samoa sa posunutím do iného časového pásma dostala medzi krajiny, ktoré privítali Nový rok ako prvé na svete, a nie ako posledné.

Rozhodnutie vlády motivovala ekonomika. Samoa sa vracia do časového pásma, zmeneného v roku 1892. Vtedy prešla do pásma bližšieho k americkému času. V súčasnosti však potrebuje mať bližšie k Austrálii, Novému Zélandu a Ázii, s ktorými má najväčšie obchodné vzťahy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona