Po Žiline bude jazdiť päť nových nízkopodlažných autobusov

NETKY.SK • 7 November 2014, 13:50 • 2 min
Po Žiline bude jazdiť päť nových nízkopodlažných autobusov

ŽILINA - Po Žiline bude od stredy jazdiť päť nových nízkopodlažných autobusov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedol hovorca mesta Pavol Čorba, Dopravný podnik mesta Žiliny kúpil päť autobusov typu Solaris Urbino za 990-tisíc eur z vlastných zdrojov bez potreby úveru. Plne klimatizované autobusy budú kompletne nízkopodlažné, takže cestujúci nebudú musieť pri nastupovaní prekonávať výškový rozdiel medzi hranou nástupišťa a podlahou vozidla, navyše prípadný rozdiel môže vodič autobusu ešte viac znížiť pomocou takzvaného kneelingu - mierneho naklonenia vozidla smerom k nástupnému ostrovčeku. Moderné autobusy budú vybavené aj nástupnou vyklápacou plošinou pre vozíčkarov a vonkajším hlásičom smeru a čísla linky pre nevidiacich. „Nové autobusy majú motory najmodernejšieho radu a emisnú triedu Euro 6. Súčasťou ich výbavy je aj moderný elektronický informačný a tarifný systém. Nebude chýbať ani kamerový systém a vozidlá budú vybavené dopytovým otváraním dverí,“ uviedol Čorba.

 

Staré autobusy, ktoré sa mestský dopravný podnik chystá vyradiť, si podľa Čorbu vyžadovali neúmerne veľké náklady na údržbu a prevádzku. „Priemerný vek autobusov, ktoré budú vyradené z prevádzky, je takmer 19 rokov,“ dodal hovorca mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies