Po zemetraseniach a cunami na Sulawesi hlásia mnoho mŕtvych

NETKY.SK • 29 September 2018, 06:53 • 2 min
Po zemetraseniach a cunami na Sulawesi hlásia mnoho mŕtvych

JAKARTA - Zrejme niekoľko desiatok obetí na životoch si vyžiadali silné zemetrasenia a vlny cunami, ktoré zasiahli v piatok indonézsky ostrov Sulawesi. Celkový rozsah následkov tejto katastrofy je však stále ťažké odhadnúť.

slovakia

left justify in out

Tlačové agentúry DPA a AP to uviedli v noci na sobotu s odvolaním sa na vyjadrenia miestnych predstaviteľov.

 

Indonézsky úrad civilnej ochrany zatiaľ nezverejnil oficiálny počet mŕtvych v dôsledku zemetrasení a cunami, iba nemocnica v pobrežnom meste Palu však hlásila najmenej 30 obetí. Zdroje AP z troch nemocníc v zasiahnutej oblasti zase informovali o celkove 18 obetiach na životoch. O ďalších smrteľných prípadoch informujú miestni spravodajcovia a svedkovia.

 

Vlny cunami po jednom z piatkových zemetrasení, ktorého magnitúda dosiahla hodnotu 7,5, napáchali škody v mestách Palu a Donggala, ako aj vo viacerých menších osadách v strednej časti Sulawesi.

 

V Palu, hlavnom meste provincie Stredné Sulawesi, sa okrem iného zrútil veľký most cez rieku. Mohutná vlna strhla so sebou viacero domov a spôsobila rozsiahle škody na miestnom nákupnom stredisku i mešite. Mnohí obyvatelia podľa DPA podľahli panike.

 

Hovorca úradu civilnej ochrany Sutopo Purwo Nugroho uviedol v televíznom rozhovore, že katastrofa si vyžiadala "mnoho obetí". Výpadky v energetických a telekomunikačných sieťach spôsobujú ťažkosti pri pátracích a záchranných prácach.

 

Hovorca OSN Stéphane Dujarric medzitým oznámil, že predstavitelia svetovej organizácie sú v kontakte s indonézskymi úradmi, pričom sú pripravení poskytnúť im podporu v požadovanom rozsahu.

 

Americká geologická služba USGS informovala, že zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zaznamenali v hĺbke desiatich kilometrov, pričom jeho epicentrum bolo zhruba 56 kilometrov od mesta Donggala v strednej časti Sulawesi. Po tomto zemetrasení indonézske úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, ktoré sa týkalo obyvateľov provincií v strednej i západnej časti ostrova. Rovnakú oblasť predtým postihlo aj zemetrasenie s magnitúdou 6,1.

 

Indonézia je často vystavovaná zemetraseniam v dôsledku svojej polohy v tzv. ohnivom kruhu, reťazci vulkanických pohorí a tektonických zlomov. V decembri 2004 si silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri pobreží ostrova Sumatra a následná vlna cunami vyžiadali vyše 230.000 mŕtvych.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies