Po zemetrasení rozšírili varovanie pred cunami na celý Pacifik

NETKY.SK • 11 Marec 2011, 12:55 • 2 min
Po zemetrasení rozšírili varovanie pred cunami na celý Pacifik

Po zemetrasení rozšírili varovanie pred cunami na celý Pacifik

slovakia

left justify in out

img

Po silnom zemetrasení v Japonsku vydali dnes výstrahu pred prílivovými vlnami pre celý Tichý oceán okrem pevninského pobrežia USA a Kanady, pre ktoré platí nižší stupeň pohotovosti. Oznámilo to americké tichomorské centrum varovania pred cunami (PTWC).
      Červený kríž medzitým varoval, že vlna cunami vyvolaná zemetrasením pri Japonsku je momentálne vyššia než niektoré ostrovy v Tichom oceáne, ktoré by mohla zasiahnuť.
      "Našou najväčšou obavou je ázijský a tichomorský región, kde sú rozvojové krajiny oveľa zraniteľnejšie takouto pohromou. Cunami je závažná hrozba," povedal hovorca Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca pre tlačovú agentúru Reuters.
      Varovanie tichomorského centra platí pre Rusko, Taiwan, Filipíny, Indonéziu, Papuu-Novú Guineu, Austráliu, Nový Zéland a ďalšie ostrovné krajiny, pričom v Amerike ho vydali pre pobrežie od Mexika po Čile.
      "Cunami je séria vĺn a prvá vlna nemusí byť najväčšia," upozornilo centrum PTWC, sídliace na Havaji. "Hrozba môže trvať mnoho hodín, počas ktorých prídu viaceré vlny."
      Na Havaji už civilná obrana nariadila evakuáciu všetkých pobrežných oblastí, vrátane obľúbených pláží. Pri ostrovoch Wake, Midway a Guam morské sondy zaznamenali zvýšenie hladiny oceánu do dvoch metrov oproti bežnému stavu, uviedol hovorca PTWC.
      Evakuáciu východného pobrežia nariadili tiež úrady na Filipínach, pričom výstrahu pred cunami vydala aj Indonézia pre východnú časť krajiny.

Zdroj: TASR/DPA, AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona