Po zásahu žiakov lavínou vo francúzskych Alpách vyšetrujú učiteľa pre neúmyselné zabitie

NETKY.SK • 14 Január 2016, 19:19 • 2 min
Po zásahu žiakov lavínou vo francúzskych Alpách vyšetrujú učiteľa pre neúmyselné zabitie

PARÍŽ - Vo francúzskych Alpách sa začalo dnes vyšetrovanie okolností stredajšej lavíny, ktorá zasiahla skupinu desiatich školákov s učiteľom a ďalším lyžiarom, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nemenovaného učiteľa vyšetrujú pre možné neúmyselné zabitie. Polícia skúma, prečo sa rozhodol zobrať svojich študentov na zjazdovku uzatvorenú pre verejnosť.

Na svah v lyžiarskom stredisku Les Deux Alpes juhovýchodne od mesta Grenoble, od začiatku sezóny uzatvorenú pre nedostatok snehu a pre hrozbu lavín, vošla v stredu skupina desiatich študentov s učiteľom. Francúzske médiá citovali svedkov, podľa ktorých mohli práve oni vyvolať pád lavíny.

 

Išlo o časť z 19-člennej skupiny stredoškolákov z Lýcea Antoina de Saint-Exupéryho z francúzskeho Lyonu, ktorých na lyžiarskom zájazde sprevádzal učiteľ a ďalší dvaja zamestnanci školy. Údajne išlo o študentov športovej triedy a všetci boli dobrými lyžiarmi.

 

Masa snehu sa spustila približne o 15.45 h SEČ a pripravila o život 14-ročného chlapca a 16-ročné dievča. Ďalšou obeťou sa stal 57-ročný lyžiar z Ukrajiny, ktorý však nebol súčasťou študentskej skupiny.

 

Záchranárom sa podarilo vytiahnuť dvoch ťažko zranených žiakov a učiteľa, ktorý priviedol skupinu na svah krátko pred spustením lavíny. Učiteľa našli v bezvedomí a previezli do nemocnice v meste Grenoble, kde je pod dozorom lekárov a úradov, uviedla prokuratúra.

 

Do Lyonu okamžite po tragédii vycestovala francúzska ministerka školstva Najat Vallaudová-Belkacemová, aby podporila tamojšiu školskú komunitu a rodiny. Počas návštevy lýcea rodinám a priateľom obetí vyjadrila sústrasť. Prisľúbila vyšetrovanie, ktoré osvetlí okolnosti tejto tragédie.

 

Zjazdovka Bellecombe s čiernym, najnáročnejším označením leží na severnej, prevažne zľadovatenej strane francúzskych Álp. Bola uzatvorená od začiatku sezóny pre nedostatok snehu, napísal spravodajský server britskej stanice BBC. V uplynulých dňoch však vo francúzskych Alpách napadalo veľa snehu, v dôsledku čoho vzniká riziko lavín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona