Po zaplatení odvodov vám z platu nezostane ani polovica

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 13:26 • 2 min
Po zaplatení odvodov vám z platu nezostane ani polovica

BRATISLAVA – Deň daňovej slobody sa tento rok posunul o deň neskôr, ako bol v minulom roku a vyšiel najneskôr za posledných desať rokov. Na štát sme robili tento rok 155 dní, od včera pracujeme sami na seba.

slovakia

left justify in out

Do pondelka platilo, že všetko čo sme vyrobili, išlo na výdavky štátu a verejnej správy. Je to odraz toho, koľko nás stojí správa vecí verejných, čo je hlavnou myšlienkou a dôvodom prečo sa vôbec deň daňovej slobody ráta. Tieto výdavky sú späté s ochotou občanov, sa takýmto spôsobom podieľať na výdavkoch štátu.

 

Najlepšie sme dopadli v roku 2008, za prvej vlády Roberta Fica, kedy sme  tieto prevádzkové náklady pracovali a vyrábali o 14 dní menej.

 

Aj napriek tomu, že sa slovenskej ekonomike darí a rastie solídnym tempom, miera výdavkov na štátnu správu sa mierne zvyšuje a to priamo úmerne k rastúcej tendencii ekonomiky, no HDP napriek tomu stagnuje. Z prieskumu a výpočtov vyplýva, že až  43% všetkého čo sa na území Slovenskej republiky vyrobí odchádza do štátnej pokladnice.

 

Z každého 1 eura z hrubej mzdy sa odvedie 53 centov do štátneho rozpočtu, ktorý zaplatí zamestnanec v rámci odvodového zaťaženia, pričom zamestnávateľ dopláca rozdiel medzi hrubou mzdou a reálnou cenou práce v rovnakom pomere.  

 

Prirodzená tendencia by mala byť podľa analytika Martina Reguliho z Nadácie F.A. taká, aby sa deň daňovej slobody čo najviac priblížil k začiatku roka. Na to, aby takáto situácia nastala, potrebujeme zvýšiť hospodársky rast. Ak by sme deň daňovej slobody dosiahli v polovici mája, čo predstavuje približne 130-140 dní, tento stav by sa dal hodnotiť za veľmi dobrý.

 

V medzinárodných rebríčkoch sa z tohto pohľadu veľmi dobre darí Pobaltským krajinám ako je Litva, Lotyšsko alebo Estónsko. Pravým opakom je napríklad Poľsko, ktorému deň daňovej slobody vychádza až na niektorý deň na júli.

 

„Dôležité je aby si ľudia uvedomili, že štát nie je zadarmo, preto by ľudia mali tlačiť na to, že ak už si štát od nás niečo vezme, mal by nám poskytnúť protislužbu, teda adekvátne produkty a služby“, vyjadril sa Reguli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona