Po výtržnostiach v londýnskej štvrti Tottenham zatkli 42 ľudí

NETKY.SK • 8 August 2011, 10:10 • 2 min
Po výtržnostiach v londýnskej štvrti Tottenham zatkli 42 ľudí

Po výtržnostiach v londýnskej štvrti Tottenham zatkli 42 ľudí

slovakia

left justify in out

img

Britská polícia po mohutných nepokojoch v londýnskej štvrti Tottenham zatkla 42 ľudí, informovala dnes tlačová agentúra DPA.
      "Kriminálne živly sa zmocnili pokojnej demonštrácie," povedal Adrian Hanstock z londýnskeho Scotland Yardu. Vandali podpálili v Tottenhame viaceré domy, obchody, nákupné centrá, jeden poschodový autobus a policajné autá.
      Výtržníci plienili obchody, policajtov napadli kameňmi a zápalnými fľašami. Podľa Hanstockových slov utrpeli zranenia 26 policajti, ôsmich hospitalizovali. Pri výtržnostiach boli zranení aj traja civilisti.
      Špeciálne policajné jednotky sa v noci snažili dostať situáciu pod kontrolu. Rozostavili zátarasy, pričom policajti na koňoch sa pokúšali dav rozohnať.
      Podľa očitých svedkov sa v Tottenhame zhromaždili ľudia z viacerých londýnskych štvrtí, dokonca aj z južného Londýna, odkiaľ trvá cesta autom na sever aj hodinu. Celkovo prišlo niekoľko stovák ľudí.
      Podnetom na vznik nepokojov bola smrť 29-ročného Marka Duggana, ktorého vo štvrtok zastrelil policajt. Podľa vyhlásenia polície otec štyroch detí na nich strieľal ako prvý. Mnohí demonštranti tomu však neverili. V tejto veci prebieha interné policajné vyšetrovanie.
      Tottenham je zanedbaná štvrť, vzdialená kilometre od turistických lákadiel centrálneho Londýna. Žije tam veľa príslušníkov etnických menšín a patrí k oblastiam s najvyššou nezamestnanosťou v Londýne. Medzi miestnymi mladými ľuďmi došlo už aj k rasovo motivovanému napätiu.
      Hovorca britského premiéra Davida Camerona označil výtržnosti za neprijateľné a dodal, že prebieha policajné vyšetrovanie. Podľa jeho slov "neexistuje ospravedlnenie pre policajnú agresivitu", no ani pre ničenie majetku.
      Londýnski hasiči požiare do rána zlikvidovali, ale polícia zostala v pohotovosti. Do kriminálneho diania v oblasti Tottenhamu je podľa polície zapojený malý počet ľudí a robia sa kroky na riešenie incidentov.
      Predstaviteľov polície prekvapil stupeň násilia, na ktoré sa zvrtla pokojná demonštrácia. Stephen Watson z londýnskej metropolitnej polície povedal, že násilnosti boli horšie, ako sa dalo čakať. Neboli signály, že sa to vyvinie do takých nepokojov, akých boli svedkami.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies