Po výbuchu v Bejrúte hlásia 20 mŕtvych a 120 zranených

NETKY.SK • 16 August 2013, 08:56 • 2 min
Po výbuchu v Bejrúte hlásia 20 mŕtvych a 120 zranených

BEJRÚT - Štvrtkový bombový útok v libanonskom Bejrúte si podľa tamojších zdrojov vyžiadal najmenej 20 mŕtvych a 120 zranených, mnoho ďalších ľudí však zostalo uväznených v budovách, ktoré výbuch poškodil.

slovakia

left justify in out

K odpáleniu auta naloženého výbušninou v časti obývanej prívržencami šiitského hnutia Hizballáh sa prostredníctvom internetu prihlásila sunnitská skupina používajúca názov Brigády Áiša, pričom pohrozila ďalšími operáciami proti "kolóniám Iránu" v Libanone. Podľa predošlých informácií sú páchateľmi sýrski povstalci, čo by znamenalo, že motívom bola spolupráca militantného Hizballáhu podporovaného Iránom s vládnym režimom v Sýrii. Obyvatelia južného Bejrútu tvrdia, že Hizballáh v oblasti sprísnil bezpečnostné opatrenia po tom, ako sa mu sýrske protivládne sily vyhrážali pomstou.

Rovnaká časť Bejrútu bola terčom útoku aj v júli, keď bomba zranila vyše 50 ľudí. Miesto štvrtkového výbuchu sa nachádza v blízkosti komplexu, odkiaľ sa často prihovára svojim sympatizantom vodca Hizballáhu Hassan Nasralláh. Toho údajní páchatelia v zverejnenom videu označujú za "agenta Iránu a Izraela". Explózia v husto zastavanej štvrti spôsobila rozsiahle škody na okolitých budovách, ktoré začali horieť a podľa televíznej stanice al-Majádín v nich uviazol neznámy počet ľudí. Na ulici bolo vidieť mnoho áut v plameňoch, v ktorých sa stále nachádzali obhorené telá vodičov alebo cestujúcich. Incident sa odohral iba deň po vyhlásení Nasralláha, že jeho hnutie sa snaží zabezpečiť, aby sa júlový útok nezopakoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies