Po výbuchu plynu uviazlo v bani pri Zenici 34 baníkov: Vyslobodili 29, zvyšní sú zrejme mŕtvi!

NETKY.SK • 5 September 2014, 15:34 • 2 min
Po výbuchu plynu uviazlo v bani pri Zenici 34 baníkov: Vyslobodili 29, zvyšní sú zrejme mŕtvi!

SARAJEVO - Zemetrasenie s magnitúdou 3,5 vyvolalo v stredu popoludní v strednej Bosne v uholnej bani Raspotočje pri meste Zenica výbuch plynu.

slovakia

left justify in out

Z bosnianskej uhoľnej bane dnes záchranári vyslobodili 29 z 34 baníkov, ktorých tam vo štvrtok popoludní uväznil výbuch plynu vyvolaný slabým zemetrasením a následný zával. V 500-metrovej hĺbke strávili asi 20 hodín, citovala riaditeľa banskej spoločnosti Esada Čiviča chorvátska tlačová agentúra HINA. 
      

Čivič povedal, že k piatim baníkom sa záchranárom nepodarilo dostať a záchranné práce po vyslobodení ostatných zastavili.
      

"Žiaľ, piati baníci to neprežili," povedal novinárom pri vstupe do bane Raspotočje pri meste Zenica predák banských odborov Sinan Husič.

 


      

Z bane neďaleko mesta Zenica vychádzali baníci von po jednom, vyčerpaní a pokrytí uhoľným prachom, ale po vlastných nohách, a boli schopní komunikovať. Vítali ich rodinní príslušníci a zdravotníci so sanitkami, ktorými ich previezli do nemocnice v Zenici.
      

Záchranná operácia bola zložitá, pretože sa pri zemetrasení zrútila banská šachta i prístupové koridory, vysvetľoval jeden zo záchranárov. 

      

Riaditeľ Čivič pre HINA uviedol, že nemajú v úmysle baňu uzavrieť, zvážia iba presun ťažby do bezpečnejších miest v nej. Agentúra Reuters informovala, že terajšia nehoda bola už treťou v tejto bani v tomto roku. Pri predchádzajúcich dvoch utrpelo podľa Čiviča zranenie 16 baníkov.
      

Baňa Raspotočje produkuje uhlie pre najväčšiu bosniansku elektráreň EPBiH. Zamestnáva 430 baníkov. Podľa Čiviča bola pred rozpadom Juhoslávie najlepšie vybavenou baňou v regióne. Počas vojny v Bosne ju však poškodilo ostreľovanie a odvtedy nebola modernizovaná.
      

V roku 1982 v nej došlo k veľkému banskému nešťastiu, pri ktorom zahynulo 39 baníkov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies