AKTUALIZOVANÉ Víchrica v Čechách si vyžiadala tretiu obeť. Škody môžu byť vyššie než po orkáne v roku 2008

NETKY.SK • 30 Október 2017, 18:35 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Víchrica v Čechách si vyžiadala tretiu obeť. Škody môžu byť vyššie než po orkáne v roku 2008

PRAHA - České poisťovne postupne sumarizujú škody nahlasované obyvateľmi po nedeľnej víchrici. Spravodajský portál Novinky.cz v pondelok uviedol, že podľa meteorológov bol tento živel ničivejším než búrka Emma v roku 2008. Víchrica Herwart, ktorá sa v nedeľu prehnala Českom, má tretiu obeť. V nemocnici v severočeskom Liberci zomrel 60-ročný muž, na ktorého spadol strom v meste Bělá pod Bezdězom.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Novinky.cz. Strom sa zrútil na muža okolo 14.30 h. Na mieste pomáhali libereckí leteckí záchranári. Muž utrpel vážne mnohopočetné zranenia a bol v priamom ohrození života. Záchranári mu poskytli intenzívnu lekársku starostlivosť a napojili ho na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom ho vrtuľníkom previezli do nemocnice. Muž však na následky ťažkého poranenia v pondelok zomrel.

 

Nedeľný orkán si predtým v Česku vyžiadal dva ľudské životy. V lese pri mestečku Stařeč v okrese Třebíč spadol strom na ženu, v Jičíne usmrtil padajúci strom staršieho muža na ulici. Polícia zverejnila v pondelok video z nedeľného pádu lešenia v pražskej štvrti Nusle. Policajti uzavreli Otakarovu ulicu tesne pred tým, ako sa lešenie zrútilo. Najmä vďaka tomu sa nikto pri incidente nezranil. 

 

Políciu totiž ľudia informovali na tiesňovej linke o nestabilnom lešení v nedeľu okolo poludnia a tá okamžite vyrazila na miesto. Keď vyhodnotila situáciu, časť ulice a priľahlý chodník uzavrela. Už o niekoľko minút sa lešenie zrútilo práve tam, kadiaľ sa bežne pohybujú chodci. Troch mŕtvych hlásili z Nemecka a ďalších dvoch z Poľska, uviedol portál Novinky.cz. Veterná smršť vyčíňala aj Slovensku, kde spôsobila materiálne škody.

 

Česká poisťovňa mala v pondelok nahlásených 3700 škôd za takmer sto miliónov korún. "Počet škôd bude samozrejme narastať s tým, že ľudia postupne precitajú a začínajú počítať škody a kontaktovať poisťovňu," povedala pre Novinky.cz hovorkyňa ČP Ivana Buriánková.

 

Poisťovňa Kooperativa doposiaľ zaznamenala 2340 škôd za zhruba 90 miliónov korún. Poisťovňa Generali informovala o 502 škodách vo výške takmer 15,5 milióna korún. Odhaduje však, že celkový počet hlásených škôd bude napokon asi desaťnásobný.

 

Česká asociácia poisťovní (ČAP) si nateraz na celkový odhad škôd netrúfa, presnejší ho bude mať až o niekoľko týždňov.

"Pre porovnanie môžeme uviesť, že celková poistená škoda v prípade orkánu Kyrill v januári 2007 dosahovala sumu 2,2 miliardy korún. Išlo tak z pohľadu poisťovní o doposiaľ najväčšiu živelnú pohromu spôsobenú víchricou," povedal pre Novinky.cz analytik ČAP Petr Jedlička.

 

Víchrica Emma napáchala v roku 2008 škody za viac než 1,3 miliardy korún. Podľa vyhlásenia Českého hydrometeorologického ústavu išlo vzhľadom na rýchlosť vetra i spôsobené škody o najničivejšiu veternú epizódu od orkánu Kyrill (18.-19. januára 2007).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona