Po viac než troch rokoch prepustili kanadského podnikateľa

NETKY.SK • 22 Február 2015, 10:13 • 2 min
Po viac než troch rokoch prepustili kanadského podnikateľa

HAVANA - Kuba prepustila v sobotu kanadského podnikateľa Cya Tokmakjiana po tom, čo si v kubánskej väznici odsedel viac ako tri roky.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na spoločnosť čerstvo prepusteného väzňa Tokmakjian Group o tom informovala agentúra Reuters.
      

Kubánska polícia zatkla kanadského obchodníka ešte v septembri 2011, pričom o tri roky neskôr bol po súdnom procese usvedčený z úplatkárstva a iných zločinov, za čo mu súd vymeral 15-ročný pobyt za mrežami. Prepravná spoločnosť v súčasnosti 74-ročného Tokmakjiana nazvala súdny proces fraškou a výsmechom spravodlivosti.
      

"Tokmakjiana doma privítali rodina, priatelia a tisíce zamestnancov," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti, v ktorej je vyslovená vďaka aj kanadskej vláde. 
      

Podľa kubánskej prokuratúry získaval podnikateľ zákazky na Kube v objeme 80 miliónov dolárov (70 miliónov eur) ročne prostredníctvom darov, ktoré venoval kubánskym úradníkom a ich rodinám.
      

Vo vyhlásení spoločnosti sa nespomínajú prípady dvoch Tokmakjianových spolupracovníkov, ktorí boli odsúdení na 12 a 8 rokov. Tresty za mrežami v rozpätí od 14 do 20 rokov si v súvislosti s rovnakým prípadom vyslúžilo aj 14 Kubáncov vrátane vysokých štátnych úradníkov.
      

Podľa pozorovateľov by vyriešenie tohto prípadu mohlo uvoľniť pnutie v kanadsko-kubánskych vzťahoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona